Bahçeniz kışın da göz doldursun!

Soğuk kış rüzgarlarına inat bakımlı, renkli ve keyif veren bir bahçeye sahip olmak mümkün! Birkaç küçük ve basit teknikle bahçenizde yaz havası estirebiirsiniz.

Bahçeniz kışın da göz doldursun!

Özellikle havaların soğumaya, yaprakların dökülmeye başladığı sonbahar günlerinde bahçenizde uygulamanız gereken bakım işlemlerini sizin için özetledik.

Budama

Fazla dallanan ağaçların ve çalıların budanması ile işe başlayabilirsiniz. Budama işlemi için en uygun mevsimler ilkbahar ve sonbahardır. Çoğaltmak istediğiniz bitkilerden çelik almanız için de ideal zamanlar sonbahar aylarıdır.

Çelik alma ve budama işleri kış mevsimine sarkmamalıdır, bitkinin kesilen bölgesi soğuk havaya maruz kalırsa zarar görür. Sonbaharı geçirmeden budama işlemlerini tamamlamanızı öneririz.

Çim bakımı

Sonbaharda çimlere 'üre' (çim gübresi) verilmelidir. Yağmurlar başlamadan önce üre çimlerin üzerine serpilir; yağan yağmurlarla eriyerek toprağa karışır, çimlere etki eder. Üre azot içerir. Azot, çimlerin yeşermesini, homojen ve cazip bir renk almasını sağlar.

Yeni bitki ekimi

Sonbahar ayları fidan ekimi için çok uygundur. Bahçenizde yer almasını istediğiniz herhangi bir ağaç varsa ekim için bu ayları tercih etmelisiniz.

Ayrıca, havaların soğumaya başlaması ile mevsimlik yaz çiçeklerinin ömrü dolar. Yerlerinin boş kalmaması ve bahçenizin yazın olduğu gibi renkli ve neşeli olması için bu fideleri kış fideleri ile değiştirebilirsiniz.

Örneğin, bütün yaz bahçenize renk katan, ancak sonbaharda solmaya başlayan petunya, cam güzeli, begonya, ateş çiçeği, kadife ve ipek çiçeği gibi bitkilerin yerine tüm kış çiçek açacak olan çuha, hercai menekşe ve bellis gibi fideleri ekmenizi öneririz. Bu fideler Ekim – Kasım aylarında ekilebilir. Bu aylarda ekerseniz yerlerine alışır, çabuk gelişir ve kış boyu çiçekli kalırlar.

Sonbaharda hoş renk alan bitkiler: Bu aylarda bazı bitkiler renk değiştirir, ilginç ve çarpıcı renklere bürünürler. Bahçenizde özgün bitkiler ve her mevsimde değişen renkler istiyorsanız sonbahar için tercih etmenizi önerdiğimiz bitkiler:

Kırmızı yapraklı akçaağaç (Acer Palmatum Atropurpureum): Sonbaharda yapraklarını dökmeden önce yapraklar kızarır. Yukarıda resmi görülen ağaç türüdür.

Amerikan asması: Bir sarmaşık türüdür. Bahar ve yaz aylarında yaprakları yeşildir. Kışın yapraklarını döker, dökmeden önce ise yapraklar kızarır, parlak ve göz alıcı bir kırmızı renge bürünür. Bu asmayı duvar veya çitlerinize sardırarak sonbaharda kıpkırmızı görünmelerini sağlayabilirsiniz.

Sığla (Liquidambar): Yaprak döken bir ağaç olan sığlanın yaprakları, sonbaharda dökülmeden önce kızarır. Ağacın bütünü göz alıcı bir renk alır.

Lale ağacı (Liriodendron Tulipifera) ve mabet ağacı (Ginkgo Biloba): Yaprak formları ile ilgi çeken ve değerli ağaçlar arasında yer alan lale ağacı ve mabet ağacının yaprakları dökülmeden önce sararır, limon rengi alır.

Bu ağaçları bahçenizde bulundurarak sonbaharda farklı renk kombinasyonları oluşturabilirsiniz. Kış aylarında bahçenizin sakin, durgun ve kasvetli bir görünüm almasını önlemek için sonbahardan hazırlıklarınızı tamamlamanızı öneririz.

Yorumlar