Bartolin kisti nedir? Bartolin kistinin tedavisi var mıdır?

Partnerinizle cinsel ilişki esnasında penisin vajinaya daha rahat girmesini sağlayan vajinaya akıttı salgı tıkanıyorsa bunun nedeni bartolin kisti olabilir.

Bartolin kisti nedir? Bartolin kistinin tedavisi var mıdır?

Bartolin kisti vajinada bulunan iki tarafta bezelye büyüklüğündeki organlardır. Parnerinizle yaşadığınız cinsellikte penisin vajinaya rahatlıkla girmesini sağlayan, vajinadaki kayganlığı sağlayan kayganlaştırıcı bir salgı oluşturmaktadır. 

Neden olur?

Bu kistler bartolin bezinin salgıladığı sıvıyı aktaran kanalın tıkanması sonucu oluşmaktadır. Bu durumda cinsel ilişki esnasında penisini vajinaya rahatlıkla girmesini sağlayan salgı üretilmez ve acı oluşmaya başlar. Bunun sonucunda vajinada tahriş, enfeksiyon oluşabilir. Bartolin kistinin belirtileri arasındaki en belirgin özelliği ise oluşan şişliklerdir. Bunun sonucunda şiddetli ağrılara neden olmaktadır. Kimi zaman oturmayı ve ayakta kalmayı zorlaştıracak derecede ağrıların şiddeti artmaktadır. Her ne kadar şiddetli ağrılara neden olacak bu ağrılar cinsel ilişkiye girmeye engel değildir. Fakat cinsellik esnasında aynı şekilde ağrılar meydana gelebilir. 

bartolin kisti nedir

Tedavisi nedir?

Bu hastalığın tedavisi için yapılması gereken en büyük önlem tedavi yöntemi hijyendir! Genital bölgenin temizliği bu yolda çok önemlidir. pH değerine uygun sabunlar tercihiniz doğrultusunda olmalıdır. Aynı zamanda erken teşhis edip antibiyotik kullanımı kistlerin tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir.

Yorumlar