Evdeki rutubet kokusu nasıl giderilir? Rutubet kokusunu yok etmek için ne yapmak gerekir?

Evlerin kuzey kısmına bakan duvarlarında meydana gelen rutubet kokusunu önlemek için bu yöntemleri kullanabilirsiniz!

Evdeki rutubet kokusu nasıl giderilir? Rutubet kokusunu yok etmek için ne yapmak gerekir?

Bir çok kişinin korkulu rüyası olan rutubet hemen hemen tüm evlerde görülebilir. Eşyaların zamanla çürümesine yol açan rutubeti önlemenin çeşitli yollarını sizler için derledik. Eğer kot ile ifade edilen katlarda ikamet ediliyorsa bu katlarda doğal olarak rutubet oluşacaktır. Ancak bu katlarda oluşan rutubet ve rutubet kokusu, uygun izolasyon ile giderilebilmektedir. Evlerin kuzey yönüne bakan odaları diğer odalara nazaran daha soğuktur ve daha nemlidir. Bu noktada yapılması gereken bu odalara, banyo ve yemek buharının ulaşmasını engellemektir. Kış aylarında hava nemli bile olsa, odalar ve dışarı arasındaki ısı farkından dolayı odadaki hava hızla dışarı çıkmaktadır. Bu ise hem nemi hem de kokuyu azaltacak bir önlemdir.

Mutfaklarda aspiratör olması hem yemek kokularını hem de rutubet oluşumunu engeller. Bir miktar kahve telvesiyle bir miktar toz hardalı karıştırın. Hazırladığınız karışımlar tabak, tencere gibi eşyaları ovarak bu eşyalardaki rutubet kokusunu azaltabilirsiniz. Duvarlar rutubet yapmaya başladığında beraberinde boyalarda sökülmeye başlar. Bu durumlarda dökülen alanlar kazınmalı ve strafor yapıştırma harçları kullanılmalıdır. İstenirse üzerine su ve nemleri geçirmeyen boyalar sürülebilir.

Ev içinde bitki veya akvaryum varsa bunlar da evi nemlendirir. Kedi kumu çok iyi bir çözümdür. Nemi çekme kapasitesi yüksek olduğundan oldukça işe yarar. Gözden uzak ( yatak altları, dolap üstleri ve arkaları gibi ) yerlere kedi kumu konulabilir. Karbonat ve tuz da iyi nem çekicidirler. Belirtilen yerlere tuz veya karbonat konursa hem nemi hem de nem kokusunu yok edecektir.

Ev içinde çamaşır kurutmak nemi arttırır. Mümkün olduğunca çamaşırları evin içinde kurutmamaya özen gösterin. Kışın, kalorifer peteklerinin önü açık kalmalıdır. Bu sayede evin içinde oluşan nem kısa zamanda azalır. Banyo yaptıktan sonra, banyoyu ıslak bırakmamak da işe yarar. Vantilatör çok iyi bir hava ve nem dağıtıcıdır. Nemli odalarda vantilatör çalıştırılırsa nem daha çabuk dağılır.

Rutubet kokan kumaş eşyalar için bu eşyalar büyükçe leğen gibi bir kap içine alınır ve içerisine yarım çay bardağı karbonat eklenip yıkanırsa nem kokusu ortadan kalkar. Yüzeyler, sirke ruhu ve su karışımı ile silinirse rutubet kokusu azalacaktır. Piyasada satılan nem alma cihazlarını kullanarak evde bulunan fazla nemi alabilirsiniz. Böylece rutubetin asıl nedeni olan fazla nem evden uzaklaşacak, evdeki rutubet kokusu azalacaktır.

Rutubet kokusunu gidermek için evinizdeki bitkileri bir süre evden uzaklaştırın. Bitkiler evdeki nemi yükselteceğinden rutubet kokusunu arttıracaktır. Ayrıca çamaşır suyunu camsilin içine dökecek duvarlara sıkabilirsiniz. Bunu yaparken çamaşır suyunun ağartamayacağı yerlere sıkmalısınız. Suyun içine bir miktar toz deterjan atarak bu suyla rutubetli yerleri silebilirsiniz.

Yorumlar