Genital siğillere dikkat!

Kadınlarda genital bölgede sıklıkla görülen, cinsel birleşme ve sürtünme ile bulaşan kitleler, rahim ağzı kanserine davetiye çıkarıyor.

Genital siğillere dikkat!

Tıp dilinde HPV( Genital Human Papilloma ) olarak adlandırılan virüsün 100'e yakın çeşidi bulunuyor, bu virüsün bir kısmının sadece  üreme sisteminde enfeksiyona, diğer bir kısmının da genital siğillere neden olduğu belirtiliyor.

Genellikle dış genital bölgelerde yumuşak dokuda, ciltten hafif kabarık şekilde, pembe – beyaz renkte, küçük siğiller olarak ortaya çıkıyor. Bu siğiller nemli ve sıcak bölgelere doğru yayılma ve büyüme eğilimleri gösteriyor. Vajina ve makat kısmında anormal renk ve şekil değişiklikleri ile birlikte daha önce olmayan anormal kabarıklıklarla başlıyor, genital bölgede kaşıntı, yanma ve kanama oluştuğu takdirde mutlaka uzmana görünmek gerekiyor.

6 ayda bir yapılan jinekolojik muayene ve Pap Smear testi, rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için çok önemli. Uzmanlar HPV enfeksiyonuna karşı düzenli seks hayatı başlamadan, 11-12 yaş arasında yapılan aşıların daha iyi koruyuculuk sağladığına dikkat çekiyor.

Yorumlar