Her burun eğriliği ameliyat gerektirmez

Kemik-kıkırdak eğriliklerinin tek tedavi seçeneği deviasyon ameliyatı olduğu düşünülür. Operatör Dr. Atilla Şengör, her burun eğriliğinin ameliyat gerektirmediğini belirtiyor.

Her burun eğriliği ameliyat gerektirmez

Kemik-kıkırdak eğriliklerinin tek tedavi seçeneği deviasyon ameliyatı olduğu düşünülür. Operatör Dr. Atilla Şengör, her burun tıkanıklığının nedeninin burun eğriliği olmadığı gibi, her burun eğriliğinin de ameliyat gerektirmediğini belirterek burun tıkanıklıkları, kemik eğriliği ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veriyor.

"Kemik eğriliği, bulunduğu bölgeye göre farklı derecelerde tıkanıklık yapar"

“Halk arasında burun veya kemik eğriliği denilen, tıpta 'Septum Deviasyonu' burun tıkanıklığının yaygın bilinen nedenlerindendir. Kemik-kıkırdak eğrilikleri, burun içerisinde bulundukları yere ve eğriliğin boyutuna göre farklı şiddetlerde tıkanıklık yapabilirler. Örneğin; burun deliklerine yakın yerde bulunan bir eğrilik, giriş bölgesinin dar olması nedeniyle hastaya çok sıkıntı verebilir. Aynı şiddetteki bir eğrilik daha gerideyse hiçbir belirti vermeyip burun tıkanıklığına dahi neden olmayabilir. İleri düzeyde bir eğrilik, genellikle solunumu engeller. Bu şekildeki burun tıkanıklıklarının tedavisinde 'burun eğriliği ameliyatı' veya diğer adıyla 'deviasyon ameliyatı' gerekebilir."
 
"Burun kemiği gelişimi kişi 18 yaşına kadar sürer"

Burun tıkanıklıklarının diğer bir nedeni ise burun etleri, tıbbi adıyla 'Konka Şişmeleri' dir. Burun tıkanıklığının sonradan ortaya çıktığı ve giderek arttığı hastalarda sorun genellikle konka şişmesidir. Çünkü burnun kıkırdak-kemik gelişimini tamamlamasının 18 yaşında son bulduğu kabul edilir. Bu yaştan sonra 'eğriliğin artması' olağan koşullarda söz konusu değildir. Yani sonradan gelişen burun tıkanıklığı başka bir nedene bağlı olmalıdır.

"Sağlıksız klima koşulları burun etinin şişmesine yol açabilir"

"Konka şişmeleri hava kirliliği olan bölgelerde yaşayanlarda, sigara kullananlarda, alerjik nezlesi olanlarda ve sinüzit hastalarında sıklıkla görülür. Son dönemlerde artış gösteren bu durumun nedenleri arasında, ofis ortamında çalışanların maruz kaldığı sağlıksız klima koşulları gelmektedir.

Konka şişmeleri bazen tek başlarına burun tıkanıklığı yapacak kadar büyüyebilir, bazen de burun eğrilikleriyle birlikte görülebilirler. Burun eğriliği ve  burun tıkanıklığının birlikte görüldüğü durumlarda, deviasyon ameliyatıyla birlikte konkalara çeşitli müdahaleler yapılır. Teknolojik gelişmelerle birlikte, konkalara daha etkin yaklaşılmasını sağlayan cihazlarlar üretilmiştir."

Yorumlar