İdrar yolu enfeksiyonu nedir? Belirtileri nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonunun en çok görülen belirtisi, idrar sırasında ve sonrasında ortaya çıkan yanma hissidir. İdrar yolu enfeksiyonlarını sizler için derledik!

İdrar yolu enfeksiyonu nedir? Belirtileri nelerdir?

Özellikle kadınlarda yaygın olarak görülen idrar yolu enfeksiyonları zamanla çok ciddi bir hal alabilir. Uzmanlar mutlaka belirtiler konusunda dikkatli olmamız gerektiğini söylüyor. Peki nedir bu idrar yolu enfeksiyonu ve belirtileri nelerdir sizler için derledik...

İdrar yolu enfeksiyonu genellikle, idrar yolundan mesaneye kadar ulaşan bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Enfeksiyonun sadece mesanede görülmesine "sistit" adı verilir. Ancak, idrar yolu enfeksiyonu bazen üriner sisteme bağlı böbrekleri ve üst idrar kanalını etkileyebilir. Eğer enfeksiyon böbreklere ve üst idrar kanalına yayılırsa bu duruma "piyelonefrit" denilir. Alt idrar yolu enfeksiyonu yolu olan sistit, üst idrar yolu enfeksiyonu olan piyelonefrite göre daha az risk taşır.

İdrar yolu enfeskyionu kadınlarda daha sık görülen ve tekrar eden bir sağlık sorunudur. Bunun nedeni, kadınlarda idrarı mesaneden dışarı taşıyan kanalın erkeklere göre daha kısa olmasıdır. Ayrıca menopozla birlikte düşen östrojen seviyesi idrar yolunun astarını inceltir ve bölge bakteriyel enfeksiyonlara karşı hassaslaşır. Hamilelik, idrar yolu enfeksiyonu riskini arttıran bir durum değildir ancak, bu dönemde yaşanan enfeksiyonlar daha kolay yayılabilir ve anneye, dolayısıyla fetüse zarar verebilir. Bu nedenle hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri yaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDEN OLUR?

İdrar yolu enfeksiyonu, cinsel organın bakterilere maruz kalması ve bu bakterilerin idrar yoluyla birlikte mesaneye ulaşmasıyla oluşur. Bu bakteriler, dışarıda kullandığınız bir tuvaletten gelebileceği gibi aşağıdaki durumlar idrar yolu enfeksiyonu riskini arttırmaktadır.

İdrar Yolu Anormallikleri: İdrar yolu anormallikleri ile doğan bebeklerde, idrarın, idrar yolunda birikmesi nedeniyle idrar yolu enfeksiyonu daha sık görülür.

İdrar Yolunun Tıkanması: Prostat büyümesi ve böbrek taşı idrar yolunu tıkayarak, idrarın mesanede kalmasına yol açabilir. Bu durum idrar yolu enfeksiyonu riskini yükseltmektedir.

Baskılanmış Bağışıklık Sistemi: Şeker hastalığı gibi bağışıklık sistemini baskılayarak, vücudun bakterilere karşı korunma sistemini zayıflatan bazı hastalıkların idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma ihtimalini arttırdığı bilinmektedir.

İdrar İçin Sonda Kullanma: Hastalık nedeniyle, kendi kendine idrar yapamayan ve bu nedenle sonda kullanan hastalarda idrar yolu enfeksiyonları normal kişilere oranla daha sık görülür.

Bazı Doğum Kontrol Yöntemleri: Doğum kontrolü için "diyafram" ve spermatisid (sperm öldürücü) ajanlar kullanan kadınların idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riskleri daha yüksektir.

Cinsel Olarak Aktif Olmak: Cinsel olarak aktif kadın ve erkeklerin idrar yolu enfeksiyonu yaşama oranı aktif olmayan kadın ve erkeklere oranla daha yüksektir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ

Sık sık idrara çıkma
İdrara çıktıktan hemen sonra bile tekrar idrara çıkma isteği
İdrara çıktığınızda ağrılı yanma hissi
Karnın alt kısmında şişlik, baskı ve rahatsızlık hissi
Pelvik bölgede ya da bel bölgesinde ağrılar
Bulanık idrar (bazı durumlarda kanlı idrar)
Ağır kokulu idrar

Yorumlar