Işıltılı bir cilde nasıl sahip olunur? Tüketmemiz gereken besinler nelerdir?

Asıl sırrın yüzümüze sürdüğümüz maskelerde değil de tükettiğimiz besinlerde olduğunu biliyor muydunuz?

Işıltılı bir cilde nasıl sahip olunur? Tüketmemiz gereken besinler nelerdir?

Hayranı olduğumuz ünlülerin cildi nasıl oluyorda böyle parıl parıl parlıyor diye merak ettiniz mi hiç? O kadar uygulanan makyaja rağmen nasıl böyle aydınlık bir cilde sahipler? Cevabı aslında çok basit. Sürekli yüzümüze uyguladığımız garip maskeleri bir kenara bırakın ve sorunu kökünden çözün! Asıl sorun tüketmediğimiz besinlerde!

A VİTAMİNİ

Dokuların bakımı, onarımı ve yeni hücre oluşumu için önemlidir. Cildin yaşlanmasını geciktiren ve hatta yaşlanma belirtilerini azaltan en önemli vitaminlerdendir. Daha çok kayısı ve kavun gibi turuncu ve sarı meyvelerde;  havuç, tatlı patates, domates ve acı biber gibi sebzelerde; karalahana, ıspanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerde ve karaciğerde bol miktarda bulunuyor. A vitamini eksikliği, deri pullanması ve sivilce gibi sorunlara neden olabilir.

C VİTAMİNİ

Vücut için mükemmel bir antioksidandır. Güneş ve hava kirliliği gibi kötü çevresel faktörlerin deriye verdiği zararı en aza indirger. Kollajen ve elastin gibi derinin yapısal destek elemanlarının yıkılmasını ve cildin sıkılığını kaybetmesini engeller. Ciltte meydana gelen yüzeysel ince çizgi ve kırışıklıkların giderilmesinde etkilidir.Bilinen en iyi C vitamini kaynağı limon, mandalina, greyfurt, portakal gibi her türlü narenciyedir. Ayrıca kırmızı ve yeşil biber, turp, lahana, karnabahar, maydanoz ve brokoli gibi sebzelerde de bol miktarda bulunuyor.

E VİTAMİNİ

Cildin nemlenmesinde önemli bir yeri olan E vitamini aynı zamanda iyi bir antioksidandır. Cildin yumuşak ve pürüzsüz görünmesini sağlar. A vitamini ile birleştiğinde cildi bazı kanserlerden korur. E vitamini içeren besinler arasında tereyağı, yumurta, et ve et ürünleri, balık, kuru fasulye, badem, şeftali ve avokado bulunuyor.

ÇİNKO

Cildin yağ üretimini ve akne üreten hormonları kontrol eder. Sivilceler çoğu zaman çinko eksikliğinin göstergesidir. Bağışıklık sisteminin işlemesi ve derinin onarılmasında görev alır. Çinkonun bulunduğu besinler arasında; kabak çekirdeği, zencefil, ceviz, yulaf ve yumurta bulunuyor.

SELENYUM

Doku elastikiyetinden sorumlu bir antioksidan mineraldir. Serbest radikallerin yarattığı hücre hasarını engeller. Cilt kanserine karşı da önemli bir rol oynar aynı zamanda cildin güneş ışınlardan zarar görmesini engeller. Buğday tohumu, sarımsak, ceviz, yumurta, esmer pirinç, tam tahıllı ekmek, somon ve ton balığı bol miktarda selenyum içeren gıdalar olarak sayılabilir.

YAĞ ASİTLERİ

Doymamış yağ asitleri ve omega-3 cilt sağlığı için çok önemlidir. Özellikle cildin yeniden yapılandırılması,cildin nem içeriği ve esnekliğinden sorumludur. Esansiyel yağ asitleri yeterli miktarda alınamadığında, hücreler doğal renklerini kaybederek cansız, kuru ve soluk görünürler, ciltte erken yaşlanma belirtileri ve kırışıklıklar oluşur.Somon, uskumru, sardalya, hamsi, keten tohumu yağı, kivi, ceviz, badem, fındık, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, brokoli, lahana gibi omega-3’ten zengin besinleri tükettiğinizde cildiniz daha genç bir görünüme sahip olacaktır. Diğer doymamış yağlar için de, zeytinyağı ve fındık yağını tercih edebilirsiniz.

SU

Kuru bir cilt erken kırışır. Cildin nem dengesinin sağlanmasında, karpuz, salatalık, brokoli, ıspanak, kayısı, nar ve avokado gibi su içeriği yüksek gıdaların tüketilmesinin,  günlük bol su içilmesi kadar önemli olduğu düşünülmektedir.

Yorumlar