Kanser, anne karnındaki bebeğe geçer mi?

Her yıl 2 bin hamileden birinde mutlaka kanser hastalığı rastlandığını söyleyen Prof. Dr. Ulun Uluğ kanser anne karnındaki bebeğe geçer mi? sorusunu yanıtladı.

Kanser, anne karnındaki bebeğe geçer mi?

Gebelik döneminde vücutta görülen değişiklikler nedeniyle kanser hastalığını saklamaktadır. Hamilelik döneminde kanser hastalığının teşhisi oldukça zordur. Kanser hastalarında kilo kaybı olurken gebelerde ise bu durum aksine kilo alımı olduğu için gebelik döneminde kanser teşhisi oldukça zordur.

Hamilelik döneminde görülen kanser türleri arasında en yaygın olanı ise meme kanseri olduğu belirlenmiştir. Bu dönemde gebelerin vücutlarını çok iyi bir şekilde kontrol etmelidir. Genellikle bu dönemlerde doğumdan sonra annenin kanser olduğu teşhisi koyulabilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli özellik ise gebelerin doktorlardan çok kendilerine dikkat etmeleridir. Bu noktada sürekli olarak meme kontrolleri yaptırmalılar. Memede herhangi bir değişiklik görüldüğünde hemen doktora bildirmeleri gerekmektedir.

kanser anne karnındaki bebeği etkiler mi

Kanser çeşitlerinden bir diğeri ise rahim ağzı kanseridir. Hamilelik dönemlerinde kanamalar ve sıklıkla akıntıların olması şüphe uyandıranilecek belirtiler arasındadır. Bu durumlarda yine aynı şekilde anne adayının en kısa zamanda doktora bildirmesi gerekmektedir.

Kanser bebeğe geçer mi?

Bu dönemlerde hamile kalmayı planlayan anne ilk olarak kanser riskine karşılık smear testi yaptırılması gerekmektedir. Bazı kanserlerde 'Cilt kanseri' gibi durumlarda kanser hücreleri prezanteden geçip bebeğe ulaşabilmektedir. Genellikle bu durumlar istisnai durumlardır. Fakat kanser hastası anne adaylarına uygulanabilecek tedavi yöntemlerinde kanserin türüne ve tedavi yöntemine göre değişiklik gösterebilir. Hamile bir annenin tedavisinde cerrahi bir yöntem uygulanabilir. Fakat gerekli kontroller yapıldığında bebeğe zarar vermeden hatta erken doğuma neden olmadan tedavi edilebilmektedir. 

hamilelik döneminde kanser olmak anne karnındaki bebeği etkiler mi

Burada aynı şekilde sıkıntı yaratabilecek durum ise tedavi sonrasında bazı durumlarda kemoterapi veya radyo terapi yapılmasıdır. Hamilelik döneminde radyoterapi uygulanmamaktadır. Bunun nedeni ise bütün vücuda uygulanması gerektiği için bu durumdan bebek de etkilenecektir. Kemoterapi ise bebekler üzerinde olumsuz bir tepki gözlemlenmemiştir. Fakat alanında yeni yapılan bir çalışma olduğu için yinede çok güvenli değildir. 

 

 

 

Yorumlar