Kışın hangi ilaçlar kullanılmamalıdır? İlaç kullanımı ile ilgili bilmedikleriniz...

Kışın sıklıkla tükettiğimiz ilaçların yan etkilerini Prof. Dr. Orhan Sezgin açıkladı!

Kışın hangi ilaçlar kullanılmamalıdır? İlaç kullanımı ile ilgili bilmedikleriniz...

Kış mevsimine geçiş yapar yapmaz grip vb. hastalıklarla sıkça karşılaşıyoruz ne yazıkki. Toplum olarak ilaç tüketmeyi fazlasıyla sevdiğimiz için en ufak bir burun tıkanıklığı veya öksürmede kendi kendimize teşhis koyup hemen ilaç kullanımına gidiyoruz. Aslında yapmamız gereken ilk şey bir uzmana gitmek olmalı sonrasında onun oluşturacağı tedavi yöntemini kullanmamız gerekir. Kışın sıkça tükettiğimiz ilaçların vücudumuza verdiği zararları Prof. Dr. Orhan Sezgin anlattı...

Hava koşullarının değişmesiyle çeşitli salgın hastalıklar da beraberinde gelebiliyor. Bu hastalıkların sonucunda insanlar bilinçsizce ilaç tüketimine yöneliyorlar. Özellikle kullanımının en çok yaygın olduğu ilaçlardan birisi de ağrı kesiciler. Bu dönemlerde sıklıkla tüketilen ağrı kesiciler, mide ve bağırsağa hasar verebilme potansiyeline sahip olabiliyor.

Gribal enfensiyonların beraberinde görülen ateşli hastalıklarda çeşitli ateş düşürücü ilaçların kullanılmasına neden olabiliyor. Ateş düşürücü ilaçlarda mide ve bağırsağa zarar verebilme potansiyeline sahip olabiliyor. 

Mide delinmesine bile neden olabilir. Soğuk havanın, mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarını da tetikleyebildiğine işaret eden Sezgin, şu bilgileri paylaştı:

"Bahar aylarında mide ve bağırsak şikâyetlerinin, hazımsızlık ve karın ağrısının artığı genelde gözlemlediğimiz bir durumdur. Buna etki eden faktörler net bilinmese de iklim değişikliğinin sebep olduğu atmosferik basınç değişimleri veya beslenme biçimindeki değişiklikler sorumlu olabilir. Etki eden bir diğer etken ise havaların soğumasıyla toplumda ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçların kullanımının artmasıdır. Bu ilaçların bilinçsiz ve aşırı kullanımı mide ve oniki parmak bağırsağında ülser gelişimine ve bu ülserden kanama veya delinme gibi ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına sebep olabilme özelliğine sahiptir!''

Yorumlar