'Küçük Farklılıklar' ve 'Portreler' Sergisi

Sanatseverler, çağdaş sanatın yaşayan en sıra dışı isimlerinden Grayson Perry’nin seramik, halı ve baskı çalışmaları ile 20. yüzyılın çok yönlü fotoğrafçılarından Cecil Beaton’ın karelerini Türkiye’de ilk kez Pera Müzesi’nde görme fırsatı yakalıyor.

'Küçük Farklılıklar' ve 'Portreler' Sergisi

Pera Müzesi kuruluşunun 10.yılını iki sergi ile kutluyor. Sanatseverler, çağdaş sanatın yaşayan en sıra dışı isimlerinden Grayson Perry’nin seramik, halı ve baskı çalışmaları ile 20. yüzyılın çok yönlü fotoğrafçılarından Cecil Beaton’ın karelerini Türkiye’de ilk kez Pera Müzesi’nde görme fırsatı yakalıyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, kuruluşunun 10. yılında, günümüz çağdaş sanatının yaşayan en sıra dışı isimlerinden Grayson Perry’nin seramik, halı ve baskı çalışmalarından oluşan “Küçük Farklılıklar” sergisi ile ünlü portre fotoğrafçısı ve Oscar ödüllü kostüm tasarımcısı Cecil Beaton’ın “Portreler” sergisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

26 Temmuz 2015'e kadar devam edecek olan sergiler, Türkiye’de sanatseverleri Grayson Perry’nin yapıtları ve Cecil Beaton’ın fotoğrafları ile ilk kez buluşturuyor.  

untitled-10.jpg

Pera Müzesi ve British Council işbirliğiyle düzenlenen “Küçük Farklılıklar” sergisinde Turner ve BAFTA Ödüllü sanatçı Grayson Perry’nin seramik, halı ve baskı işlerinin yanı sıra, British Council Koleksiyonu’ndaki 6 halıdan oluşan eser serisi “Küçük Farklılıkların Kibri” de yer alıyor. Ziyaretçiler bu sergi ile Grayson Perry’nin engin hayal gücünün ayrılmaz parçaları olan uçaklar, alışveriş merkezleri, kiliseler, cep telefonları ve sanatçının yanından ayırmadığı oyuncak ayısı Alan Measles ile de karşılaşma imkanı buluyor.

Sotheby’s işbirliği ile düzenlenen Cecil Beaton “Portreler” sergisi ise Londra’daki National Portrait Gallery Fotoğraf Danışmanı Terence Pepper küratörlüğünde gerçekleştiriliyor. Sanatçının 1920’lerden 70’lere kadar fotoğrafladığı film yıldızı, yazar, sanatçı, kraliyet mensupları ve entelektüellerin portrelerine odaklanan sergi, 100 binden fazla negatif, 9 bin vintage baskı ve 42 kupür albümü içeriyor.

Fotoğrafçı kimliğinin yanı sıra, yazar, ressam, illüstratör, karikatürist ve ödüllü bir dekor ve kostüm tasarımcısı olarak tanınan çok yönlü sanatçı Cecil Beaton, özellikle 1927 – 1956 tarihleri arasında Vogue dergisi için hazırladığı kapaklarıyla hatırlanıyor. Sanatçının Cecil Beaton Stüdyo Arşivi’nden derlenen unutulmaz kareleri yalnızca bunlarla sınırlı değil. Sanatçının II. Dünya Savaşı sırasında Winston Churchill’i ofisinde gösteren fotoğrafı ve yine aynı tarihlerde Life dergisine kapak olan, üç yaşında bombayla yaralanmış Eileen Dunne’in portresi de önemli çalışmaları arasında yer alıyor.

Yorumlar