Kuru patlıcan dolması

Kuru patlıcan dolması, Gaziantep mutfağının eşşiz lezzetlerinden birisidir. Afiyet olsun.

Kuru patlıcan dolması

Malzemeler

20 adet kurutulmuş patlıcan (dolmalık)
15 adet kurutulmuş dolmalık biber  (biberleri ve patlıcanları ayrı kaplarda, suyunu değiştirerek 2 kez haşlayın yoksa tüm yemeğiniz acı olur!)
4-5 adet kuru soğan
2 baş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı pirinç
1,5 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
Karabiber, kırmızıbiber, kimyon, tuz
2 limon suyu (veya 3-4 kaşık nar ekşisi)
Maydonoz, nane

 

Dolma yapılışı

Kuru patlıcanları, kaynar suya koyup çatal geçecek şekilde haşlıyoruz. Biberleri ise ayrı  suda en fazla 5 dk. haşlıyoruz.. (Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir.)
Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavuruyoruz, salçaları ilave edilip iyice karıştırıyoruz... Yıkanmış pirinci ekliyoruz ve hafifçe kavuruyoruz... Bir bardak sıcak suyla tuzunu, şekerini koyup suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Baharatlar, maydonoz ve nane ekliyoruz.Harmanlıyoruz. . Hazırlanan bu karışımı, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde dolduruyoruz.
Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde diziyoruz.. Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpiyoruz.. Dolmaların bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katıyoruz. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz.. Pişmesine yakın limon suyu(ya da nar ekşisi) ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirip ocaktan alıyoruz. Servise alırken ben üstlerine közlenmiş kare kesilmiş kırmızı biber koydum.Siz dilerseniz domatesle de pişirebilirsiniz. 

Yorumlar