"Liv Ullmann& Ingmar" Fotoğraf Sergisi

TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi, 15 Kasım - 29 Aralık 2013 tarihleri arasında İskandinav sinemasının dünyaca ünlü çifti, Liv Ullmann ve Ingmar Bergman fotoğraflarından oluşan sergiye ev sahipliği yapıyor.

"Liv Ullmann& Ingmar" Fotoğraf Sergisi

Norveç Büyükelçiliği tarafından, Norveç Film Enstitüsü ve TÜRVAK-Türker İnanoğlu Vakfı işbirliğinde, Det Norske Veritas ve Jotun desteğiyle gerçekleştirilen sergi, Norveçli aktris Liv Ullmann ve İsveçli usta yönetmen Ingmar Bergman’ın, hem kişisel hem de profesyonel ilişkilerine tanıklık eden 35 fotoğraftan oluşuyor. Film sahneleri, kamera arkası görüntüleri ve özel portrelerin yer aldığı sergi, St. Petersburg ve Moskova’dan sonra İstanbul’da, TÜRVAK Sinema Müzesi Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluşuyor. 

Sergide Liv Ullmann’ı, aynı filmlerde rol aldığı arkadaşları Bibi Andersson, Max von Sydow, Per Oscarsson, Harriet Andersson, Erland Josephson ve Ingrid Bergman’la aynı kare içinde sunan fotoğraflara, Liv ve Ingmar birlikteliğine tanıklık eden özel fotoğraflar eşlik ediyor.

Kariyeri boyunca gizemli ve karmaşık kadın karakterlere hayat veren efsanevi aktris Liv Ullmann’ın yakın plan portreleri, Bergman sinemasının özelliklerini yansıtıyor.

Sergi kapsamındaki film programında, ikisi belgesel sekiz yapım ilk kez Türkçe altyazıyla TÜRVAK Müzesi Sinema Salonu’nda sinemaseverlerle buluşuyor. Gösterimler 15 Kasım Cuma akşamı, Hintli sinemacı Dheeraj Akolkar’ın, 42 yıl süren Liv Ullmann ve Ingmar Bergman birlikteliğini beyazperdeye taşıdığı “Liv & Ingmar” adlı belgesel filmiyle başlıyor. Liv Ullmann’ın başrol oynadığı ilk filmlerin yanı sıra, yönetmeni olduğu filmlere de yer veren program, Ullmann ve Bergman ilişkisindeki ikinci döneme odaklanıyor.

“IBSEN’İN SIRADIŞI KADINLARI”

Bahar Akpınar’ın “Ibsen’in Sıradışı Kadınları” kitabının tanıtımı da “Liv Ullmann&Ingmar Bergman” sergisi kapsamında, Norveç Büyükelçiliği tarafından, Jotun desteğiyle TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi’nde gerçekleşiyor. Modern tiyatronun kurucularından biri olarak adlandırılan Norveçli oyun yazarı Henrik Ibsen’in (1828-1906), Türkçe’ye çevrilmiş tüm oyunlarının dramaturjik analizlerini arka plan bilgileriyle birlikte ilk kez sunan bu çalışma, Feminist Metodoloji’yi kullanarak, Liv Ullmann’ın da hem tiyatro sahnesi hem de beyazperdede canlandırdığı, Ibsen oyunlarındaki sıradışı kadın karakterlerini inceliyor.

SERGİ AÇILIŞ PROGRAMI:

15 Kasım 2013 Cuma günü saat 18:30’da başlayacak “Liv Ullmann&Ingmar Bergman” Fotoğraf Sergisi açılışı, Norveç Büyükelçisi Janis Bjorn Kanavin, İsveç Başkonsolosu Jens Odlander, Norveç Film Enstitüsü’nden Jan Erik Holst ve “Ibsen’in Sıradışı Kadınları” kitabının yazarı Bahar Akpınar’ın katılımıyla gerçekleşecek.

Jan Erik Holst’un Liv Ullmann ve Ingmar Bergman üzerine bir konuşma yapacağı açılış programında, Dheeraj Akolkar’ın “Liv & Ingmar” adlı belgesel filminin gösterimi yapılacak.

Tarih:    15 Kasım 2013, Cuma:

Saat:      18:30 Sergi Açılışı ve Kitap Tanıtım Kokteyli

                20:00 Film Gösterimi “Liv&Ingmar”

Yer:       TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı,

Adres:   Yeniçarşı Caddesi No:24 Beyoğlu, İstanbul

Yorumlar