Meri Çevik Simyonidis’in kitabıyla Rumların az bilinen yönleri...

İstanbullu Rumların mutfaktaki maharetini duymuş olabilirsiniz. Peki pastane, lokanta, çikolatacılık gibi sektörlerde hatırı sayılır bir miras bıraktıklarını biliyor musunuz? Sorunun cevabı İstanbulum, Tadım, Tuzum, Hayatım’da...

Meri Çevik Simyonidis’in kitabıyla Rumların az bilinen yönleri...

Meri Çevik Simyonidis’in İnkılâp Kitabevi’nden yayımlanan kitabında Beyoğlu’ndan Adalar’a, Kadıköy’den Tarabya’ya İstanbul’un ünlü taverna, lokanta ve pastanelerinin öykülerini birinci ağızdan okuyacaksınız.

Rumların kültürümüze kattıkları

İstanbulum, Tadım, Tuzum, Hayatım kitabında İstanbul’un kültürel tarihinin şimdiye dek pek değinilmemiş bir sayfası açılıyor. Bizans’ın, Osmanlı’nın birikimi ile varlıklı ve kültürlü Rumların geliştirdiği yeme-içme-eğlence sektörünü okurken satır aralarında kimi zaman anılarınızı, kimi zaman kendinizi buluyorsunuz.

Tadı damakta kalan lezzetler

Şu anda bile var olan birçok markanın ilk sahiplerinin İstanbul’da yaşamış Rumlar olduğunu genç nesle tanıtmak isteyen Meri Çevik Simyonidis, yeme içme işiyle uğraşmış, emek vermiş bu insanlarla röportaj yaparak onların samimi açıklamalarını olduğu gibi veriyor. Her biri marka olmuş tarifler de kültür mirasımızın ne kadar lezzetli olduğunu gösteriyor.

“Meri Çevik Simyonidis bu araştırmasıyla toplumsal bellekten yola çıkarak ve yaşayan tarihin izini sürerek büyük bir boşluğu dolduruyor. İstanbul’un ruhunu anlamak isteyen herkesin mutlaka başvurması gereken bir kitap.”
— Mario Levi

**

ARKA KAPAK

İstanbulum Tadım, Tuzum, Hayatım

“Meri Çevik Simyonidis bu araştırmasıyla toplumsal bellekten yola çıkarak ve yaşayan tarihin izini sürerek büyük bir boşluğu dolduruyor. İstanbul’un ruhunu anlamak isteyen herkesin mutlaka başvurması gereken bir kitap.”
— Mario Levi

İstanbul kültür hayatı ve hafızalarda kalan Rum tatları…

° Tarabya’nın ünlü balıkçıları
° Beyoğlu’nun efkârlı meyhaneleri
° Adalar’ın sahil durakları
° Buzuki seslerinin sokaklara taştığı tavernalar
° Sırrı çözülemeyen profiterol
° Namı dünyaya yayılmış badem ezmesi
° Muhabbete muhabbet katan mezeler
° İştah kabartan yemekler

Kimi zamanla yok olmuş, kimi hâlâ vazgeçilmez… Meri Çevik Simyonidis, İstanbulum, Tadım, Tuzum, Hayatım’da İstanbul’un yeme-içme ve eğlence sektörünün başrolündeki Rum kültürünü lezzet ekseninde değerlendiriyor ve bizleri nostaljik bir yolculuğa davet ediyor.

Gece ve gündüz hayatının İstanbul belleğine kazınan tüm mekânları, tatları, simaları birinci ağızlardan yapılan söyleşilerle yeniden hayat buluyor. Kitapta yer alan her lezzet ustasının ayrı bir hikâyesi, bizlerle paylaşacağı ayrı bir yemek tarifi var. Bu eşsiz tarifler de bu kültür mirasının bizlere düşen payı niteliğinde…
**

Meri Çevik Simyonidis

5 Haziran 1972’de İstanbul’da doğdu. Öğrenimini İstanbul ve Selanik’te tamamladı. Çeşitli memuriyetlerde çalıştı. Evli ve iki çocuk annesi olan Simyonidis, ailesiyle birlikte halen İstanbul’da yaşıyor. Gerçek bir İstanbul hayranı olan Simyonidis’in Yunanca yayınlamış olduğu bir de şiir kitabı var.

**

Meri Çevik Simyonidis, İstanbulum, Tadım, Tuzum, Hayatım, İnkılâp Kitabevi, İstanbul 2015

Yorumlar