Oolong çayı nedir? Ne işe yarar?

İster zayıflamak için, ister kan şekeri ve kolesterolü düşürmek için birçok faydası olan oolong çayının içeriğini, faydalarını ve zararlarını sizler için derledik...

Oolong çayı nedir? Ne işe yarar?

Yeşil çay ve siyah çay gibi, camellia sinensis bitkisinin yapraklarından üretilen oolong çayı bu çaylardan, yaprakların işlenme biçimiyle ayrılıyor. Çin, Tayvan ve Japonya’da geleneksel olarak içilen ve Çin’in Fujian bölgesine özgü olan oolong çayı, sağlığa faydaları ile kısa sürede popülerlik kazandı. Oolong çayı; başta kalp hastalıklarından korunmak, kan şekeri seviyesini korumak, cilt sağlığı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Oolong çayının faydaları nelerdir?

- Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
- Kolesterolü düşürür.
- Antioksidan bakımından zengindir.
- Kan şekerini dengeler.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Toksinlerin atılmasını sağlar.
- Cildin görünümünü geliştirir.

Önemli oranda antioksidan içeren oolong çayı, kardiyovasküler sağlık sorunlarına karşı kullanılabilir. Oolong çayı içildiğinde bu antioksidanlar kötü kolesterol seviyesini düşürürken iyi kolesterolü yükseltir. Çayın bu özelliği damar tıkanıklığına yol açan kolesterol birikimi engeller ve var olan plakların temizlenmesine yardımcı olur. Oolong çayında bulunan polifenoller bir diğer faydası ise ağız ve diş sağlığını geliştirmesi ve diş çürüklerine karşı koruma sağlamasıdır. Osaka Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre günde 2-3 bardak oolong çayı içmek ağız hijyenini geliştiriyor ve diş çürümesi riskini azaltıyor.

Bir tür antioksidan olan kateşinlerin bazı durumlarda kanser hücrelerinin oluşumunu yavaşlattığı bilinmektedir. Kateşin bakımından zengin olan oolong çayı bu özelliği ile çeşitli kanser araştırmalarına konu olmuştur. Oolong çayı güçlü antioksidan etkisiyle vücuda zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olarak cildin görünümünü geliştirebilir. Ayrıca kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor yönünden zengin olan oolong çayı çeşitli hastalıklara karşı vücudu güçlendirir. Son olarak; metabolizma hızını yükselten oolong çayı yakılan kalori miktarını arttırarak kilo vermenize yardımcı olabilir.

Oolong çayının yan etkileri

- Oolong çayı, kafein içerir. Bu nedenle aşırı tüketimi mide bulantısına, baş -dönmesine, çarpıntıya neden olabilir. 
- Gece saatlerinde uykusuzluk yapabilir ve tansiyonu yükseltebilir.
- İdrar söktürücü özelliğiyle vücudun aşırı su kaybetmesine neden olabilir. 
- Emzirme ve gebelik dönemlerinde tüketilmesi önerilmemektedir. 
- Oolong çayının olası yan etkileri konusunda doktordan daha detaylı bilgi alınmalıdır.

Oolong çayının fiyatı

Oolong çayının fiyatı ortalama 20 liradan başlamakta, paketine ve çeşitli markalara göre değişiklik göstermektedir.

Oolong çayı nasıl yapılır?

Tek kişilik oolong çayı hazırlamak için 1 büyük bardağa 1,1.5 çay kaşığı oolong yaprağı koyabilirsiniz.

Yorumlar