Ramazan’a özel yöresel lezzetler: Beli Kıvrık ve Cacıklı Köfte!

Malatya’nın Cacıklı Köftesi ve Urfa’nın özel yemeklerinden Beli Kıvrık, iftar sofralarınıza gelsin...

Ramazan’a özel yöresel lezzetler: Beli Kıvrık ve Cacıklı Köfte!

Urfa’ya ait en güzel doğu yemeklerinden biri olan Beli Kıvrık, özel misafirlere yapılan ya da özel günlerde ikram edilen muhteşem bir tat. Bulgur ile yapılan Cacıklı Köfte de Malatya’nın özenli sofralarında sunulan çok özel bir lezzet.

BELİ KIVRIK  (URFA)

Malzemeler

- 3 adet uzun patlıcan

- 2-3 adet dometes

- 6 adet yeşil biber

- 360 gr. yağlı kıyma

- 1 tane büyük soğan

- Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

İlk olarak patlıcanları dibine kadar gelmeyecek şekilde enine şeritler halinde kesin. Yeşilbiberleri ve soğanı ince ince kıyın. Domates hariç bütün malzemeleri kıyma ile birlikte iyice yoğurun.

Hazırlanan köfte harcını patlıcanların enine kesilen aralarına doldurup genişçe bir tencereye dizin. Domatesleri patlıcanların yanına koymak için ikiye bölerek hazırlayın. Yemeği pişireceğiniz kaba bir kaç kaşık su koyup ocağın üzerine yerleştirin. Kaynamaya başlayınca altını kısıp patlıcanlar yumuşayana kadar ağzı kapalı pişirin.

Patlıcanlar suyunu saldıktan sonra mutlaka tekrar çekmesini bekleyin. Piştiğinde suyu hemen hemen bitmiş olur. Suyunu çekmesi için malzeme yumuşadıktan sonra bir süre ağzı açık pişirin.

Not: Patlıcanların acısını almak için kaynayan tuzlu suda birkaç dakika bekletin, soğuyunca yemeğinizi yapmaya başlayın.

Cacıklı Köfte (Malatya)

Malzemeler

- 2 su bardağı ince bulgur

- 300 gr taze yıkanmış ıspanak

- 3 yemek kaşığı kadar un

- 2 su bardağı kadar sıcak su

- Yarım kg. yoğurt

- 3 diş sarımsak

- 1 Adet kuru soğan

- 3 yemek kaşığı margarin

- 1 yemek kaşığı nane

- 1 yumurta akı

- Pul biber

- Tuz

Hazırlanışı:

İlk olarak ince bulgurunuzu derin bir kaba alıp, üzerine sıcak suyu ekleyip, kapağını kapatın. Bulgurlar yumuşayınca içine soğanı ince ince rendeleyin, sarımsakları ezip ekleyin.

Daha sonra içine un, tuz, nane ve yumurta akını da ekleyip, yoğurmaya başlayın. Daha sonra kıvamını bulan bu köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizle yuvarlayıp bir kenara ayırın. Daha sonrasında derin bir tencereye su koyup, tuz atın ve kaynamasını bekleyin. Hazırlayıp bir kenara ayırdığımız bulgur köftelerini kaynayan suya atıp haşlayın. Köfteler pişince kevgir yardımıyla alıp, servis tabağına aktarın.

Margarini bir tavada eritip, içine pul biber katın ve kızartın. Ayrı bir kap içinde tuzlu yoğurt ve haşlanmış ıspanağımızı harmanlayın. Harmanlanan harcın içine köftelerin yarısını ilave edip tekrar karıştırın.

Servis kabına alıp kalan bulgur köftelerini üzerine serpiştirin. Ayrı bir tavada nane, pul biber ve tereyağı ile sos hazırlayıp üzerine gezdirin ve servis yapın.

Yorumlar