Romatoid Artrit nedir belirtileri tedavi yöntemleri hakkında bilmeniz gerekenler

Dünyada 35 milyondan fazla kişiyi etkileyen Romatoid Artrit nasıl bir hastalıktır, tedavi yöntemleri nelerdir hastalığın beslenmeyle ilişkisi ve diğer tüm detayları sizin için derledik.

Romatoid Artrit nedir belirtileri tedavi yöntemleri hakkında bilmeniz gerekenler

Dünya genelinde 35-70 milyon kişiyi etkileyen, ilerleyici ve engelleyici otoimmün enflamatuar bir hastalık olan Romatoid Artrit, yaşla birlikte sert eklem gelişiminden daha fazlasını kapsıyor. Hastalıkla ilgili eksik bilinen ya da bilinmeyen konuları mercek altına alan Roche, Romatoid Artrit’in onunla yaşayan kişileri gerçekte nasıl etkilediğini paylaşıyor.

İşte Romatoid Artrit hakkında bilmeniz gereken 8 şey

ETKİLENEN SADECE EKLEMLERİNİZ DEĞİL

RA sadece eklemleri değil, vücudun birçok kısmını etkileyebilen bir hastalıktır. Örneğin, RA; deri döküntüleri, kemik incelmesi ve ağrı ya da kızarma veya bulanık görme gibi göz problemlerine neden olabilir. Bununla birlikte, doğru tedavi semptomların tümünü hafifletmeye yardımcı olabilir.

SABAHLARI GÜNE BAŞLAMANIZ ZOR OLABİLİR

RA’lı birçok kişinin yaşadığı ağrı ve tutulma genellikle sabahları veya bir süre hareketsiz kaldıktan sonra daha kötü olabilir. Bu tutulma birkaç saat sürebilir, yani RA’lı kişiler genellikle işe gitmek üzere hazırlanmak için ekstra zamana ihtiyaç duyar.

SEMPTOMLARI HER ZAMAN GÖRÜLMEZ

Yakın çevredekiler tarafından görülmese de RA’ya ilişkin kronik yorgunluk ve ağrı, kişinin işi, ilişkileri ve ruh sağlığı üzerinde şiddetli bir etkiye sahip olabilen semptomlardır. Yaygın sağlık sorunları olmakla birlikte, yorgunluk ve depresyon birçok kişi tarafından iyi anlaşılmamaktadır. RA ile yaşayan kişilerin iyi hissetmediklerinin fark edilmesi hastalıklarının duygusal yükünün bir kısmını hafifletebilir.

TEDAVEYİ DOĞRU UYGULAMAK ŞART

RA’lı birçok kişinin bazı yan etkilerden dolayı tedavilerini reçete edildiği şekilde almadıkları görülmüştür. RA ile yaşayan kişiler seçenekleri hakkında doktorları ile konuşmalıdır.

HER YAŞ GRUBUNU ETKİLEYEBİLİR

RA en yüksek oranda 30 ve 55 yaşları arasında gelişmekle birlikte,11 herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir; bazı artrit tipleri iki yaş altındaki çocukları etkilemektedir.

İŞTAH KAYGI GÖRÜLEBİLİR

RA ile yaşayan kişiler sık sık iştah kaybının da dahil olduğu grip benzeri semptomlar yaşayabilir; etkinliklere katılamayacak gibi hissedebileceklerinden bu durum sosyal yaşamlarını etkileyebilir. Yemek yeme üzerine kurulmayan etkinliklerin organize edilmesi morallerinin yükselmesine yardımcı olabilir.

ÇALIŞMA PERFORMANSINI DÜŞÜREBİLİR

Verimli olma konusunda zorlanmak veya ağrılı alevlenmeler nedeniyle işe gidememek RA’lı kişiler için önemli bir endişe unsurudur. RA’lı 1,000 kişi ile yapılan bir ankette bu kişilerin üçte birinin hastalıkları nedeniyle işten ayrıldıkları ve yarısından azına iş yerlerinde destek verildiği tespit edilmiştir.14 RA’lı biriyle çalışıyorsanız, bazı günler iyi bazı günler kötü olabileceklerini anlamak kimi zaman iş yerinde hissettikleri stresi ve baskıyı azaltabilir.

NORMAL BİR HAYAT SÜRMEK MÜMKÜN

Erken tanı ve daha etkili, kişiye özel tedavilerle, Romatoid Artrit’li daha fazla insanın normal bir yaşam sürmesi artık mümkündür. RA ile yaşayan kişilerin kişisel hedeflerini ve seçeneklerini görüşmek üzere doktorları ile düzenli ve açık iletişime sahip olmaları ise özellikle önemli teşkil etmektedir.

Yorumlar