Şeker hastalarına çikolata müjdesi!

Şeker hastalığı günümüzde sıklığı hızla artmakta olan önemli bir hastalıktır. Yapılan araştırmalara göre, ülkemizde her dokuz kişiden birinde bu hastalık bulunuyor.

Şeker hastalarına çikolata müjdesi!

Şeker hastalığının tedavisinde en önemli unsur diyettir. Düşük karbonhidratlı diyetler, yağ oranı düşük diyetlere göre kısa dönemde daha fazla kilo kaybına neden olmakta, kan şekeri ve kan yağları seviyelerinde azalma göstermektedir.

Günlük gıda alımında yukarıda belirtilen diyetlerdeki kesin sınırlamalar (bir gıda maddesi grubunun kesinlikle tüketiminin yasaklanması) bir süre sonra hastaların diyete uyumunu zorlaştırmaktadır. Diyete ilk başlayan hastalarda yüksek motivasyonla kısa süreli kilo kaybı gözlenmekte fakat motivasyonun azalmasıyla birlikte verilen kilolar geri alınmaktadır. Bu tarz diyetlere 'yoyo' diyetleri adı verilmektedir.

Toplum tarafından yanlış bilinen bol şekerli tatlı ve çikolataların tüketilmesi şeker hastalığına yol açtığı düşüncesi, yapılan araştırmalarla çürütülmüştür. Çikolata antioksidan maddeler içermesi nedeniyle artık şeker hastalarının kesinlikle yenmesi yasak listesinde yer almamaktadır. Çünkü çikolata, vücuttaki oksitlenmeyi önleyen epicatechin adlı maddeyi içeriğinde bulundurmaktadır.

Hangi çikolatalar tüketilmeli?

Diğer bir araştırmaya göre yüksek tansiyonu olan hastalar iki gruba ayrılıp; bir gruba yüksek kakao içeren bitter çikolata, diğer gruba ise beyaz çikolata verilmiş. Beyaz çikolata verilen grupta herhangi bir etki gözlenmezken, bitter çikolata verilen gruptaki hastaların tansiyon, şeker, kolesterol vb. parametrelerinde iyileşme olduğu görülmüştür.

Sonuç olarak günlük kalori ihtiyacı düzeyini aşmamak şartıyla, şeker hastalarının bitter çikolata yemelerinde bir sakınca yoktur.     
 

Yorumlar