Tokalaşmamız neler anlatıyor?

Aslında yaptığımız her şey bir duygunun dışa vurumudur. Farkında olmadan el sıkışırken neler anlatıyoruz?

Tokalaşmamız neler anlatıyor?

El sıkışma insanların günlük hayatın bir parçasıdır. Birbirleriyle önceden tanışan insanlar için merhaba, hoşgeldin anlamına gelir.

İlk tanışmada el sıkışmak hemcinsler için sorun teşkil etmeyebilir. Fakat karşı cins söz konusu olunca geleneğimize göre bir kadın elini uzatmayınca erkek elini uzatmaz. Erkek veya kadın fark etmeksizin herhangi bir insanın elini sıkacaksak, karşımızdakinin gerçekten bunu isteyip istemediğine dikkat etmeliyiz.

Ev sahibi konumundaki kişiler gelen konuklarına elini uzatıp 'hoşgeldiniz' der. Ev sahibi konumundaki kişiler konuklarının elini sıkmazlarsa istenmediklerini düşünebilirler.

El sıkışma esnasında avucun aşağı veya yukarı bakması da farklı tavırları ifade eder. Eğer elinizi avucunuz aşağıya bakacak şekilde uzatırsanız bu tavır karşınızdaki kişiye hükmettiğinizi ifade eder. Bu tavır karşınızdakini rahatsız eder. Avuç içi yukarı bakacak şekilde el sıkışmak karşınızdakine açık olduğunuzu ifade eder. Fakat el sıkışmayı zorlaştırır.

İdeal el sıkışma iki insanın elini dikey bir şekilde uzatması ve dikey olarak tutması ile olur. Toplumda 'Adam gibi el sıkışma' olarak ifade edilir. İki elle karşıdaki kişinin elini sıkmaya politikacı el sıkışı denir. Bu tavırla karşıdakine güvenilir, dürüst olduğu izlenimi verilmeye çalışılır. Genel olarak günlük yaşamda kullanılmamaktadır.

El sıkma hareketini yapma ortamı yoksa başınızla selam verebilirsiniz.

Yorumlar