Trüf mantarı nedir faydaları nelerdir? Afrodizyak etkili trüf mantarının bilinmeyenleri...

Kara elmas olarak adlandırılan trüf mantarı aynı zamanda halk arasında afrodizyak etkisi ile bilinmektedir. Bu mantarın bilmediğiniz özelliklerini derledik!

Trüf mantarı nedir faydaları nelerdir? Afrodizyak etkili trüf mantarının bilinmeyenleri...

Trüf mantarı meşelik alanlarda ağaç köklerinde yetişen kokulu bir mantardır. Kokusu nedeniyle eşsiz bir aramoya sahiptir. Günümüzde dünyanın en ünlü mantar çeşidi olmasının nedeni ise havyardan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olmasıdır. "Kara elmas" da denen trüf mantarı için kullanılan "Tanrı ve kralların besini" söylemi de bu yiyeceğinin kıymetinin bir göstergesidir. Fransa'nın 17 şehrinde trüf için festivaller düzenlemekte ve bazılarında mantarlar, açık artırma ile satılmaktadır.

Trüf mantarının 70 kadar çeşidi olduğu bilinmektedir. Pek çok yerde yetişen Trüf mantarı başta Fransa olmak üzere İtalya, İspanya, Hırvatistan gibi Avrupa ülkelerinde üretilir. Sadece Fransa'da 20 bin kişi geçimini bu mantarlardan sağlamaktadır. Türkiye'de ise doğada kendi halinde yetişmekle birlikte çiftlik bazında üretim yeni yeni başlamaktadır.

Siyah trüf mantarı; "kara elmas" olarak anılsa da dünyanın en pahalı mantarı, azlığı nedeniyle beyaz trüftür. Görüntü ve renk olarak patatese benzer ve yoğun bir kokusu vardır.

 

TRÜF MANTARININ FAYDALARI 

Bulunması ve toplanması zor olan bu mantara halk arasında domalan mantarı da denilmektedir. Protein açısından çok zengin olan bu mantar türü etten daha değerli protein değerleri taşımaktadır. Bununla birlikte cinsel gücü arttırıcı özelliği vardır. Toplum arasında afrodizyak adıyla da anılmaktadır.

TRÜF MANTARININ FİYATI 

Trüf mantarı zor yetiştirildiği için altın değerindedir. Şu anda piyasa fiyatı 2 bin Avro'ya çıkmış bulunuyor. 10 kilo trüf mantarı bir araba fiyatına denk düşüyor. Avrupa'da bu kıymetinden dolayı açık artırmayla satılıyor.

Yorumlar