Yaz Tatilinizde “D Vitamini” Depolayın

Sağlık kaynağı olan D Vitaminini yaz tatilinde almanın yolları...

Yaz Tatilinizde “D Vitamini” Depolayın

Sağlık kaynağı D vitamini için yaz tatilini iyi değerlendirmek ve bol bol D Vitamini depolamak gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony yapılan araştırmalarda, D vitamininin sadece kemik metabolizması üzerinde etkisi olmadığını, bütün sistem için önem taşıdığını ve eksikliğinin ise birçok hastalığa neden olduğunu söyledi.

Güneş Kremleri D Vitamin Alımını Engelliyor

D Vitamininin, güneş ışınlarının deriye temas etmesi ile elde edildiğini söyleyen Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony “Güneş aracılıyla elde ettiğimiz D vitamini ihtiyacımızın %90-95 ni karşılıyor.

Fakat D vitaminin en çok karşılanacağı vakit olan yaz aylarında insanların bolca kullandığı güneş koruyucular D vitamini vücut sentezini engelleyen faktörlerin başında geliyor. Bu nedenle D vitamini, alımının en iyi yapılacağı yaz ayları iyi değerlendirilmeli” diye konuştu.

D Vitamini Eksikliğine Yol Açan Nedenler

Akgül Akpınarlı Antony, D Vitamini eksikliğini yapan en temel nedenin yeterince güneşe maruz kalamamak olduğunu söyledi ve şöyle konuştu: “UVB ışınlarının kışın ülkemize gelme açısı değiştiği için ve daha kapalı giyinip daha fazla kapalı mekanlarda bulunduğumuz için güneş ile temasımız azalmaktadır.

Dolayısıyla derideki D vitamini sentezi de azalmaktadir. Kış mevsimi dışında D vitamini eksikliğini kolaylaştıran bazı özel durumlar vardır. Bu duruma sahip kişilerin D vitamini depolaması daha zordur.”

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony bu duruma neden olanları sıraladı:

Yaşlılık: Hem güneşe yeterince maruz kalmamak hem de deride D vitamini salınımının azalması.

Koyu Cildi Olanlar: Derideki melanin pigmentinin fazlalığı güneşin derideki D vitamini sentezini olumsuz etiler, örneğin D Vitamini eksikliği zencilerde daha çok olur.

Şişmanlık: D Vitamini yağ dokusunda depolanan bir vitamin olduğu için şişman kişilerde daha çok eksiklik olur.

Bağırsaklardan Sindirim Ve Emilim Problemleri: Böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları

Sadece Anne Sütüyle Beslenen Bebekler: Anne sütünde D vitamini olmadığı için anne sütü alan bebeklerin mutlaka günlük D vitaminini dışardan alması gerekir.

Güneş Koruyucular: Güneşin cildimiz için en olumsuz etkilerinden biri kontrolsüz ve uzun süreli mazuriyetler sonucunda cilt kanserine neden olmasıdır. 15 ve üzerindeki faktörlü güneş kremleri derimizde D Vitamini sentezini %95 ve uhrevinde engellerler.

Dolayısıyla dışarıda bulunsak bile eğer güneş kremi kullandıysak derimize temas eden güneşteki UVB ışınları bloke olduğu için D vitamini sentez edilemez.

D Vitamini Eksikliği Olmaması İçin Ne Yapılması Gerekir?

1- Yaz mevsiminden mümkün olduğunca D vitamini depolamak.

2- Deride D vitamini sentezleyen ışınlar UVB ışınlarıdır. Işınların en dik olduğu saatler yani öğlen saatleri çok önemlidir. Yine ışının direkt deriye temas etmesi gerekir. Pencere, araba cami, giysiler deriden UVB ışınlarının D vitamini sentezini engeller.

Dolayısıyla kışın özellikle her gün saat 11 ile 15:00 arasında 20 -25 dakikayı dışarda en azından yüz ve eller güneşi görecek şekilde ve güneş kremsiz geçirmek gerekir. Havanın elverdiği günlerde diz ve dirsekten aşağısında ki kısımlarında güneşle 20-25 dakika temas etmesi çok daha iyi olur.

3- D Vitamini açısından zengin somon, sardalya, uskumru, ringo balığı, lufer, ton balığı gibi yağlı balıklar tüketmek,

4- D Vitamini takviyeleri almak,

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony; D Vitamini eksikliğinin tanısını koymanın çok kolay ve tedavisinin de hem çok kolay hem de ucuz olduğunu söyledi.

Bu nedenle büyük, küçük, yaşlı genç herkesin, mümkünse senede bir kere ve özellikle Kasım ayında D vitamini seviyesini ölçtürmesi gerektiğini, ihtiyacı olanların mutlaka doktor kontrolünde D Vitamini tedavisi görmesini tavsiye etti.

Yorumlar