Yılbaşı sofrası yemekleri nelerdir? Yılbaşında sofrada olması gereken yemekler nelerdir?

Yılın son gününde yeni yılda sofralarına farklı lezzetler hazırlamak isteyenler için bugün sizler için yılbaşı sofralarınızı taçlandırabileceğiniz yemekler...

Yılbaşı sofrası yemekleri nelerdir? Yılbaşında sofrada olması gereken yemekler nelerdir?

Bu yılında sonuna geldik... Yılın bu son gününde sofralarınızı lezzetlendirip yeni yılı dolu dolu bir sofrayla geçirmek isteyenler için bugün sizlere yılbaşı sofralarını nasıl donatabilirsiniz. Sıralamada hangi yemeklere, lezzetlere öncelik sunmanız gerektiğiniz hazırladık. İlk olarak sofra başlangıcında başlangıç menüsü olarak tariflerimiz arasında 

1) FESLEĞENLİ DOMATES ÇORBASI...

Malzmeler: 4 domates, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 soğan, 1 diş sarımsak, 1 su, bardağı domates suyu, 4 su bardağı su, 80 ml krema, yarım çay bardağı ince kıyılmış fesleğen, 2 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri, karabiber, tuz fesleğenli domates çorbası malzemelerimiz yeteli olacaktır...

Yapılış aşaması: Yılbaşı gecesisinin başlangıcına aynı zamanda konseptine uygun olarak domateslerin kabuklarını soyun ve küp şeklinde doğrayın. Soğanı doğrayın daha sonra sarımsakları ince ince doğrayın. Soğan ve sarımsağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Domatesleri ekleyip, 7-8 dakika daha kavurun. Domates suyu, su ve fesleğenin yarısını ilave edin ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 25 dakika pişirin. Karışımı blender ile püre haline getirin. Tencereyi tekrar ocağa alıp kremayı ekleyin ve 5 dakika daha kaynattıktan sonra tuz, karabiber ve kalan fesleğeni ekleyin. Çorbayı kaselere paylaştırın üzerine parmesan peyniri ve fesleğen yaprağı ekleyerek sıcak servis yapın...

Gelelim ara sıcaklara... Bu noktada ana yemek öncesinde garnitür ve hafif yiyecekler ile devam edebilirsiniz. 

yılbaşı sofraları nasıl olmaldır

2) ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI...

Malzemeler: 500 gr salamura asma yaprağı, yarım çay bardağı zeytinyağı, 2 su bardağı sıcak su, yarım limon suyu

İç harcı: 4 adet kuru soğan, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 2 su bardağı kırık pirinç, 1 yemek kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın, 2 adet kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 su bardağı kıyılmış maydanoz, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım su bardağı sıcak su

Yapılış aşaması: Tencereye zeytinyağını ekleyin ardından doğradığınız soğana biraz tuz ekleyerekyaklaşık 1 dakika kadar soteleyin. Pirinçleri 1-2 su yıkayıp süzün ve pembeleşen soğanların üzerine ilave edin ve 1 dakika kadar kavurun. avurduğunuz pirinçlerin üzerine iç harcı için gerekli tüm malzemeyi koyarak iyice karıştırın. Yarım su bardağı kaynamış suyu ilave ederek kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar pişirin ve demlemeye bırakın.
Pirinçler soğurken yaprakları yıkayın. 5 dakika sıcak su da beklettikten sonra 2-3 su yıkayın.
Yaprakların büyüklüğüne göre hazırladığınız iç harçtan koyarak sarın. Sardığınız dolmaları tencereye ekleyin ve sardığınız dolmaların üzerine porselen bir tabak kapatın. Sıcak su, zeytinyağı ve tuzu tencereye ilave ettikten sonra kısık ateşte 35-40 dakika pişirin. Soğuk servis yapın.

zeytinyağlı yaprak sarması nasıl hazırlanır

3) KEREVİZ SALATASI...

Malzemeler: Kereviz, yoğurt, mayanez, tuz.

Yapılış aşaması: Kerevizinizi rende yardımı ile doğrayın ve bir kaseye alın. Daha sonra geniş bir kasenin içerisine biraz yoğurt ve mayonez ekleyin daha sonra iyice karıştırın ve rendelediğini kerevizleri harmanladığınız yoğurt ve mayonezin içerisine ekleyerek karıştırın. Daha sonra biraz soğuması için dolaba koyabilirsiniz. Başlangıç menüsünden sonra sofralarınıza garnitür olarak ekleyebilirsiniz.

kereviz salatası tarifi nedir?

4) DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI...

Malzemeler: 2 demet deniz börülcesi , 3 diş sarımsak, zeytinyağı, limon, tuz.

Yapılış aşaması: Deniz börülcelerini bol suda bekletip yıkayın. Ardından tencerede su kaynatın ve kaynayan suda 15 dakika kadar haşlayın. Dha sonra suyunu süzdükten sonra börülceleri köklerinden tutup kılcıklarını tek tek sıyırın. Ayıkladığınız deniz börülcelerini servis tabağına alın,üzerine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ile hazırladığınız sosu dökerek karıştırın.

deniz böğrülcesi salatası

5) PATATES YATAĞINDA MANTAR...

Malzemeler: 6 adettaze patates,1 tatlı kaşığıiri çekilmiş deniz tuzu, 1 tatlı kaşığıiri çekilmiş karabiber, 6 adetmantar, 4 veya 5 maydanoz yaprağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 50 gram parmesan peyniri, 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı.

Yapılış aşaması: Patateslerin kabuklarını temizleyin. Daha sonra fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Patatesleri ortadan ikiye bölün ardında tuz, kararbiber ve bir tatlı kaşığı zeytinyağını fırın tepsinize dizilmiş patateslerin üzerin eşit gelecek şekilde ekleyin. Geniş bir tavayı ısıtın ardından tereyağınızı eritin, tereyağınız eridikten sonra mantarlarınızı tavaya ekleyerek soteleyin.

Mantarlar suyunu alınca üzerine tuz ve karabiber ekleyerek ocaktan alın. Patateslerin içi yumuşayıncaya kadar fırınlayın. Fırınlanmış patateslerin üzerine sotelenmiş mantarları ilave edin.
Mantarların üzerine parmesan peynirini de ilave edin ve tekrar fırınlayın.
Peynirler hafif eriyinceye kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin ve görünüşünü zenginleştirmek için maydanoz ekleyebilirsiniz.

patates yatağında mantar nasıl yapaılır

7)KESTANELİ PİLAV...

Malzemeler: 2 su bardağı pirinç, 200 gr. kestane, 3 su bardağı su 1 adet soğan, 1 adet soğan, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 2 tatlı kaşığı tuz, karabiber, yarım tatlı kaşığı yenibahar, 2 tatlı kaşığı toz şeker.

Yapılış aşaması: Pirincinizi iyice suda yıkayın. Daha sonra üzerine suyu dökün. Kestaneleri ızgaranızda veya fırınınızda pişirin, soğanlarınızı doğrayarak tavanıza yağ koymadan fıstılarınıza renk verin ardından tereyağını tencerede eritin ve yağ eriyene kadar soğanları ekleyip kavurun. Kuş üzümü, pirinç, yenibahar, toz şeker ekleyerek bir kaç dakika kadar kavurun. Kestaneyi, su, tuz ve karabiberi ekleyip kavurun kaynayana kadar da pişirin. Su kaynadığı zaman altını kısın ve 20 dakika kadar daha pişirin daha sonra pilavınız hazır olduğunda pilavınızın dinlenmesi için bekletebilirsiniz.

kestaneli pilav

8) FIRINDA PEYNİRLİ SEBZE KROKET...

Malzemeler: 2 adet normal boy patates, 3 adet normal boy havuç, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 veya 2 çay kaşığı karabiber, 70 gram dil peyniri fırında peynirli kroket için bu malzemeler yeterli olacaktır...

Yapılış aşaması: Patates ve havuçlarınızı soyup yıkayın ardından iri küp şeklinde doğrayın. Daha sonra tencerenizin içine düz bir şekilde koyun üzerine tuz ve boyunu geçmeyecek kadar da su ilave edin. Sebzeler yumuşayana kadar 15 dakika kadar da haşlamaya bırakın.Soğanı rendeleyin ardından zeytinyağı, toz zerdeçal, karabiberle beraber bir dakika kadar soteleyin. daha sonra ocaktan alın ve beklemeye bırakın. Sebzeler yumuşadıktan sonra ocağı kapatın, varsa fazla suyunu süzdürün ve soğuması için biraz bekletin.
Sotelenmiş soğanı haşlanmış sebzelerin üzerine ekleyin ve püre aleti veya çatalla iyice ezin.


Fırını 200 derecede  ısıtın. Dil peynirini yarım santimetre genişliğinde ve iki santimetre uzunluğunda dikdörtgenler halinde doğrayın.
Kroket hamurundan cevizden biraz büyük parçalar alın ve avucunuzun ortası büyüklüğünde düzleştirerek açın. Dil peynirini hamurun ortasın koyun ve hamurun kenarlarından peynirin üzerine gelecek şekilde kaldırarak kapatın. Bu şekilde hazırladığınız kroketleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla yerleştirin.
Kroketleri önceden ısınmış fırında 10-15 dakika civarında pişirin.

fırında peynirli sebze kroket

9) YILBAŞININ VAZGEÇİLMEZ ANA YEMEĞİ HİNDİ TARİFİ....

Malzemeler: 1 adet orta boy veya kişi sayısına göre büyük boy da olabilir, 2 tane soğan, 1 çorba kaşığı domates salçası ya da damak zevkinize göre biber salçası da kullanabilirsiniz, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay bardağı ayçiçek yağı, 1 yemek kaşığı tereyağı bu gecenin gözde yemeğini hazırlamak için yeterli malzemelerdir...

Yapılış aşaması: İlk olarak soğanlarınızı küçük parçalar halinde doğrayın daha sonra domates salçanızı, tuz, pul biber, kırmızı toz biber, ayçiçek yağını bir kaseye ekleyin ve karıştırın. Karışımı bir fırça ile temizlediğiniz hindinin üzerine sürün ve oda ısısında yaklaşık olarak 30 dakika kadar bekletin. Daha sonra fırınınızı 180 derecede ayarlayın. Hindinizi ızgara üzerine yerleştirin ve ortalama 3 saat kadar hindinizi çevirerek pişirin. Her saat başı hindi etinin üzerine tereyağı sürün. Hindi eti pişince fırından alın ve dileğiniz sebzelerle süsleyerek servis edebilirsiniz.

yılbaşına özel hindi

9) YILBAŞI KONSEPTİNE ÖZEL KOZALAK PASTA...

Malzemeler: 250 gram, kakaolu pirinç patlağı, 3 yemek kaşığı bal, 80 gram bitter çikolata, 50 gram margarin, 1 veya 2 su bardağı susam yılbaşına özel hazırladığınız ziyafet sofranızı bu tatlı ile taçlandırabilirsiniz....

Yapılış aşaması: Tencerenize margarin, bal ve bitter çikolatanızı kısık ateşte eritin. Ardından başka bir tencerede susamlarınızı kavurduktan sonra susamlarınızı öteki malzemelerin içerisine ekleyin. Daha sonra tüm malzemeler eridikten sonra pirinç patlaklarını ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Karışım tamamlandıktan sonra ocağın altını kapatın ve şekil alabilecek kıvama gelince bekletin. Limon sıkacağının arkasını çevirerek boş kalan kısma kalın bir naylon yerleştirdikten sonra malzeme ılıkken kalıp halinde sıkıca içerisine yerleştirin.
Kalıp olarak kullandığınız limon sıkacağını ters çevirip çıkardığınızda pasta, çam kozalağı şeklini alacaktır. Üzerine pudra şekeri eleyip, çam yaprakları ve kozalaklarla süsleyebilirsiniz. 

kozalak pastası

Yeni yılınız keyifli ve sevdiklerinizle birlikte keyifli geçmesini diliyoruz afiyet olsun...

Yorumlar