Hafızamızın bizi yanılttığı durumlar!

Hafızamızda kayıtlı bilgilerin günlük yaşantımızı ne denli etkilediğini ve bize yaşattığı zihin oyunlarını biliyor musunuz?


Yapılan araştırmlara göre beyin geçmiş deneyimleri ve yaşadığı olayları günlük hayatımızda karşımıza yanıltıcı bir biçimde çıkarabiliyor.

Psikologlar beynin eskiye dayalı birikimleriyle çok mantıklı senaryolar üretip bize değişik bir bakış açısı sunduğunu söylüyor.

Bu nedenle aslında olmamış olayları olmuş gibi algılayıp, kabul verebiliyoruz...
7 1

Yanlış olaylar beyne kolaylıkla yerleşebilir. ..

Psychological Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, üniversite öğrencilerinin % 70 'den fazlası, doğru olmadığı halde gençliklerinde suç işlediklerine ikna edilebiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Araştırmacılar öğrencilerin hayatlarında gerçekten yaşadıkları bazı olayları anlatırken olmayan bilgiler ekliyor.

Hafıza uzmanlarına göre, özellikle dikkat eksikliği olan kişiler, anlatılan olayları beyinlerinde başka olaylarla bağdaştırılarak zihinlerinda başka bir olay oluşturabiliyor.
7 2
Kendi yalanlarınıza inanabilirsiniz..

Beynimize kodlanan ve işlenen bazı olaylar gerçek bir olay karşısında daha ağır basarak bizi yanıltabiliyor. Küçük bir çocuk televizyonda helikopterin bir eve düştüğü hakkında çıkan haberlerden fazlasıyla etkilendiğinde, büyüdüğünde kendi evlerine helikopter düştüğünü etrafına anlatabilir.
7 3

Duygularınız gerçeği saptırabilir...

Beyinde duyguların işlendiği bölge ile hafızanın depolandığı bölge birbirine çok yakın. Bu nedenle bir olayı yaşarken aslında olan değil de sizin o an da hissettiğiniz duygular yönünde hikayaler anlatmanız mümkün.
7 4