Hamilelikte bu enfeksiyona dikkat!

...



Hamilelik döneminde alınan gıdaların hayati önem taşıdığını belirten Op. Dr. Serhat Partalcı bebek bekleyen anneleri çiğ ya da az pişmiş etlerde olaşan enfeksiyonlar hakkında uyarıyor!
5 1

Her insan bu enfeksiyonu hayatında bir kez geçiriyor!


“Bu parazit bazı hayvanların vücutlarında bulunuyor. Bu hayvanların etlerinin pişirilmeden ya da az pişmiş yenmesiyle birlikte insana geçebiliyor. Ev dışına çıkan evcil kedilerin dışkılarında da bulunuyor. Bulaşma yollarının yaygınlığı sebebiyle birçok kişinin geçirdiği bir enfeksiyon olmasına rağmen, bu enfeksiyonun belirtileri diğer hastalıklarla karıştırılması nedeniyle toplumdaki enfeksiyon sıklığı net olarak bilinmiyor. Toksoplazma enfeksiyonu, tam bağışıklık bırakan bir enfeksiyondur. Bir insan bu enfeksiyonu hayatında bir kez geçiriyor.”
5 2

Gebelikte bulaşan toksoplazma neden önemlidir?


Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; gebelik döneminde geçirilen enfeksiyonun bebeğe bulaşması halinde düşüğe neden olabildiğini, göz ve beyin gibi organlarda kalıcı hasarlara yol açabildiğini ve bebekte gelişme geriliği olabileceğinin önemine değiniyor. Gebeliğin haftası ne kadar ileriyse enfeksiyonun plasente yoluyla bebeğe geçme olasılığının yükseldiğini ancak geçmeme ihtimali olduğunu da belirtiyor. Anne adayında varlığı kanıtlanan toksoplazma enfeksiyonunun bebeğe geçip geçmediğinin belirlenebilmesi için kordosentez uygulandığını, uygulanamayan durumlarda ise ultrason incelemeleriyle bebekte bulgu arandığını belirtiyor.
5 3

Korunmak için neler yapılabilir?


“Anne adayları, gebelik planladıkları dönemde bu enfeksiyonu geçirip geçirmediklerini kan ölçümlemelerini yaptırarak öğrenmelerini öneriyorum. Herkes için geçerli olan hijyen kuralları önemlidir. Etleri iyi pişirerek yemeliyiz. Meyve ve sebzeleri iyi yıkamalıyız. Anne adaylarının kedilerle yakın temasta bulunmamalarını tavsiye ediyorum. Özellikle dışarıda dolaşma alışkanlığı olan ev kedilerinin dışkılarında toksoplazma olma olasılığı çok yüksektir. Temizliğe çok önem verilse bile bu parazit yumurtalarını insana geçebilir.”
5 4