Hangi besinler beyni nasıl etkiliyor?

Fonksiyonel tıp nörologları beslenme biçiminizi değiştirerek hastalıkların üstesinden gelebileceğinizi söylüyor. Hastalıklarınızın tedavisi çatalınızın ucunda olabilir!


Birçok kişi hastalıklarla mücadele ederken hastalık belirtilerini geçiren ilaçlardan medet umuyor. Fakat beslenme seçimlerimiz kendi sağlığımız için yapabileceğimiz en önemli şey. Her gün yaptığımız seçimler sayesinde hastalıklarla savaşabiliriz.

Bugün yaygın olan yüksek karbonhidratlı, düşük yağ oranlı beslenme biçimi beyinle bağlantılı olan kronik baş ağrıları, uykusuzluk, anksiyete, depresyon, epilepsi, şizofreni ve hareket kabiliyetleri gibi hastalıklara neden oluyor.

Kalp sağlığını güçlendirmek için kalp dostu bir beslenme biçimi benimsememiz gerektiğini anlamış bulunuyoruz. Şİmdi anlamamız gereken konu ise genel sağlığımız için beyin dostu bir beslenme biçimi tercih etmemiz gerektiği!

Peki beslenme seçimlerimiz besinleri nasıl etkiliyor?
7 1

İltihap kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar sorunun kaynağını değil yalnızca hastalık semptomlarını tedavi ediyor.

Araştırmacılar, beyin hastalıkları gibi dejeneratif sağlık koşullarının iltihaplardan kaynaklandığını biliyor. Yani dizinizdeki romatizmal rahatsızlığın sebebi iltihaplanma sürecinin yıprıtıcı etkileri. Günümüzde vücutta oluşan iltihaplara neyin sebep olduğu biliniyor.

Birçok doktora göre gluten ve yüksek karbonhidrat içeren beslenme şekilleri beyin kaynaklı iltihapların en büyük sebebi!
7 2

Alzheimer ve Tip 2 diyabet hastalığı ilerleyen yaşlarda oldukça sık rastlanan rahatsızlıklardan. Eğer bu hastalıklar ailenizde bulunuyor ve siz bunları önlemek için hiçbir şey yapmıyorsanız, ileride bu sorunlarla karşılaşma ihtimaliniz artıyor.

Birçok doktor Alzheimer hastalığından "tip 3 diyabet" şeklinde bahsediyor. Bunun sebebi ise Alzheimer hastalığının diyabete bağlı olması ilk bakışta pek manyıklı görünmüyor. Fakat bu ikisi arasındaki bağlantı incelendiğinde Alzheimer ve diyabet arasında büyük bir ilişki olduğu belirginleşiyor.

Diyabet kan şekerinin yükselmesiyle ortaya çıkıyor. Yükselen kan şekeri direkt olarak beyin hücrelerinde toksik etki yaratıyor. Yapılan nöroloji araştırmalarında yüksek kan şekeri seviyelerinin, özellikle beynin bilişsel işlevlerini ve hafıza fonksiyonunu kontrol eden bölgelerinin büzüşmesine sebep oluyor.

İdeal kan şekeri seviyesi için şeker gibi korbonhidratlar, nişastalı yiyecekler ve içeceklerde bulunan sıvı formdaki şekerden uzak durmalısınız.
7 3

Eğer beslenme planında öncelik verilmesi gereken bir konu varsa o da yağların faydalarıdır! Karbonhidrat tüketimini kısıtlamanın ardından beyniniz için yapabileceğiniz en iyi şey, şağlıklı bir yaşam sürmeniz için gerekli yağları tüketmektir.

Yiyeceklerde bulunan yağlar beynin güç kaynğıdır. Mayo Kliniği'nde 2012'de Alzheimer hastaları üzerinde yapılan bir çalışmada yüksek yağ ve düşük karbonhidrat içeren diyetle beslenen hastaların %44 oranında iyileşme kaydettiği görüldü.

Fakat tüm yağların aynı etkiyi yaratmadığını unutmayın. Trans yağlar ve endüstriyel sebze yağları, ilenmiş yağlar bu sağlık faydalarını sağlamaktan çok size zarar verir.

Sağlıklı bir beyin için tüketmeniz gereken yağlar doğal formda bulunan faydalı yağlardır. Zeytinyağı, avokado, pastörize tereyağı, ceviz yağı, hindistan cevizi yağı gibi doğal ve besleyici ürünleri tercih etmelisiniz.

Ayrıca yiyeceklerinizi doğal besinlerle beslenmiş büyükbaş hayvanlar, balıklar, pastörize yumurtalar , fındıklar ve tohumlardan tercih edin.
7 4