Hangi yağ neye iyi gelir?

Life Fitness Akademi, şifa deposu sayılabilen ve içilmesi halinde birçok yararı bünyesinde barındıran yağları anlattı.

Hangi yağ neye iyi gelir?

Life Fitness Akademi, sağlık tartışmalarında sıkça adı geçen yağların bir kısmının kilo vermede, bağışıklığı güçlendirmede, selüliti önlemede yararlı olduğunu ortaya koyuyor.

Life Fitness Akademi uzmanlarından Bünyamin Aysoy; vücut geliştirmeci sporcular ile diyet yapan kişilerin yağları listelerinden %85 kaldırmaları aslında yanlış bir yaklaşım olduğunu söylüyor.  Kilo fazlalığı problemi yaşayanların korkulu rüyası olan yağların hepsi zararlı değil.

Yağlı balık, yeşil sebze, kabak çekirdeği, ceviz gibi besinleri tüketerek vücudunuzun yağ yakma hızını artırabilirsiniz.

Temel yağ asitleri, vücudun metabolik hızını artırıyor; hücreler daha hızlı enerji üretmeye, yiyeceklerle alınan kaloriler daha hızlı yakılmaya başlanıyor. Dolayısıyla enerjiyi artırıyor, kişiyi daha çok harekete sürüklüyor. Bu, kiloyu daha rahat vermeyi sağlayan etkenlerden biri. Bu yağları yiyerek yağ yakabiliyor, kilo verebiliyorsunuz.

Yağlar ikiye ayrılıyor: Sağlık sorunlarına yol açanlar ve iyileştiriciler. İyileştirici yağlara ‘temel yağ asitleri’ deniyor. Yağ yakmak için herkesin bu yağlara ihtiyacı var. Vücudumuz bu yağları üretemiyor. Ancak yiyeceklerden alabiliyoruz Bunlar da Omega 3 ve Omega 6 olmak üzere ikiye ayrılıyor. Yağlı balıklar (uskumru, somon, ton gibi), yeşil yapraklı sebzeler, kabak çekirdeği ve keten tohumu Omega 3 yönünden zengin yiyecekler.

Ayçiçeği, balkabağı çekirdekleri, kenevir tohumu, susam, ceviz, fındık, badem, soya fasulyesi, mısır ise Omega 6 yağlarından zengin. Temel yağ asitleri selüliti önlemek için de faydalı.

Life Fitness Akademi’ye göre şifa deposu sayılabilecek ve içilmesi halinde birçok yararı bünyesinde barındıran yağlar şunlar:

Bağışıklığı güçlendirmeye birebir:  Çörek Otu Yağı

Omega-3, 6 - Vitamin A, E, C, B1, B2, B6 vitaminleri içerir. Doğal bağışıklık güçlendirici, şeker düşürücü, insülin direncini kırıcı, tümörlerin büyümesini engelleyici özellikleri vardır. Mideyi alkolün etkilerine karşı korur, polen, toz alerjisi ve deri hastalıklarına karşı tedavi edici olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Kolesterole karşı Ruşeym Yağı

Ruşeym yağının 100 gramında 380 IU Vitamin E, 410 IU alfa tokoferol, 29 IU beta ve gama tokoferol, %31-33 oleik asit,%12-13 palmitik asit, %56 linoleik asit vardır. Bu niteliği ile ruşeym yağı doğal antioksidan ve E vitamini deposudur. Özellikle hasarlı ciltler, güneş yanıkları, lekeleri gidermede, cildi beslemede, canlandırmada yardımcı olur. Sedef hastalığı ve egzamaların tedavisine, bağırsak florasının ve mikrobiyal dengenin korunmasına yardımcıdır. Kolestrolü düşürmede, kalp damar sağlığını korumada, vücut savunma sistemini güçlendirmede, çocuklarda fizyolojik gelişmeyi desteklemede kullanılır.

Kanserli hücreleri yenmeye yardımcı:  Nar Çekirdeği Yağı

Nar çekirdeğinden, son zamanlarda bilimsel çalışmalarda sıkça söz edilmektedir. İçeriğinde Punicic Asit'in yanı sıra %0,6 oranında antioksidan özellikteki Polifenoller, yüksek oranda E Vitamini bulunur. Nar çekirdeği yağı üç çift bağ içeren konjuge yağ asitlerini (CLA) yapısında bulunduran ender bitkisel kökenli yağlardandır. Bu özelliğinin lösemi ve meme kanserinde kanserli hücrelerin yok edilmesine yardımcı olduğuna dair bulgular vardır. İki haftalık kullanımda yüksek tansiyonu da düşürdüğü gözlenmiştir. Yüksek östrojen içerdiğinden hamilelerde ilk üç ay kullanılması önerilmez.

Kırışıklıkları hafifletmekten başka yararları da var:  Kayısı çekirdeği yağı:

Göz çevresi kırışıklıklarına kayısı çekirdeği yağını haricen kullanarak hafifletmeye çalışırız. Oysa bu yağ içildiği zaman da birçok rahatsızlığa iyi gelir.  Kayısı Çekirdeği Yağı; Toplam %95 doymamış yağ asidi ve ideal oleik ve linoleik asit oranı ile serum kolesterol düzeyini düşürebilme, gaz giderici (laktasif) ve Antidizanterik (ekspekteron) özelliği ile “fonksiyonel gıda”lardandır. Kayısının potasyumca ve A vitamininin öz maddesi karotence zengin olması, yağına da insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırır. Hipoalerjik olması nedeniyle de hassas bölgelerde ve göz etrafında da kullanılabilir. İçmek için günde 1 tatlı kaşığı yeterlidir.

 

Yorumlar