Hasta olmamak için evinizde bunlara dikkat!

Kapalı mekanların havasını temizlemek için öneriler...


Modern insanın yaşadığı evler, çalıştığı yerler, sosyalleştiği mekanlar penceresi olmayan lüks hapishanelerden farksız! Gün boyunca temiz ve taze havanın girmediği bu ortamlar birçok hastalığa hatta ölüme davetiye çıkarıyor. Dünyada 2012 yılında 7 milyon insanın hava kirliliğinden öldüğü belirtiliyor.

Oysa yaşadığımız mekanların hava kalitesini artırmak, sağlıklı kuşakların yetişmesi anlamına geliyor. Bunun için de küçük ama etkili önlemler almak mümkün..

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Celal Karlıkaya; yaşadığımız kapalı mekanların havasını temizlemek için alınabilecek önlemleri anlattı.
13 1

İnsanlar zamanlarının yaklaşık yüzde 80-90'ını açık havada değil kapalı ortamlarda geçiriyor. Konutlar, okullar, resmi binalar, alışveriş merkezleri, spor salonları, eğlence yerleri ve taşıtlar gibi ortamlarda açık veya taze hava yerine iç ortam havası veya kapalı hava soluyoruz.

Hava kirliliğine bağlı başlıca ölümler; KOAH (kronik tıkayıcı –obstrüktüf- akciğer hastalığı) ve akciğer kanseridir. Ayrıca kalp krizleri, inmeler-felçler de hava kirliliği nedeniyle tetiklenebilen ölüm nedenleridir.

İşte bu hastalıklardan korunmanıza yardımcı olacak uygulamanız gerken 10 adım...
13 2

İç ortam hava kirliliğinin engellenmesinde en önemli konu, toplumsal bilincin arttırılmasıdır. Bunun yanında iç ortam hava kalitesi standartlarının oluşturulması da önemli bir basamaktır.

Alınabilecek önlemlerin başında ise iyi havalandırma geliyor. Havalandırma; eski ve kirlenmiş havanın çıkarak taze havanın oda ya da bina içine girmesidir. Havalandırma kötü ise duman ve kirli hava solunuyor demektir.

Bu durum aynı zamanda nemin de içeride kalmasıdır; böylece rutubet ve küflenme de söz konusu olur. Kapalı ortam hava kirliliğini azaltmanın en iyi yolu havalandırmadır.

13 3

İyi bir havalandırma için ev temiz ve tozsuz tutulmalı. Toz akarları için özellikle yatak odasında az eşya bulundurulması, toz tutan eşya kullanılmaması, uygun temizlik ve havalandırma önemlidir.

Ev tozu akarları özellikle 25 derece ve yüzde 75 nem oranlarında ürerler. Ortam gereksiz ısıtılmamalı ve nem oranı yüzde 45’lerde tutulmalı. Evde beslenen özellikle tüylü hayvanlara kurallarına uygun şekilde bakılmalı.
13 4