Havuz kazalarında, ‘diş ilk yardımına’ dikkat!

Çocukları korumak için önlem, dişlerini korumak için soğukkanlı doğru müdahale gerekiyor…

Havuz kazalarında, ‘diş ilk yardımına’ dikkat!

Araştırmalar, çocuklarda daimi diş kırıklarını içeren kazaların, yaz aylarında daha fazla meydana geldiğini gösteriyor. Birçok ebeveyn havuzda meydana gelebilecek kazalara hazırlıksız yakalanıyor. DentGroup Kids Pedodonti Uzmanı Dr. Zeynep Erdemci, kazanın önlenemediği durumlarda, diş ile ilgili ilk yardım müdahale yöntemlerini bilmenin, çocuğun kırılan ya da yerinden çıkan dişini kurtarabilmek için büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Yaz tatilinde havuzda serinlemekten büyük keyif alan çocuklar, dikkatsiz davrandıklarında üzücü havuz kazaları yaşayabiliyorlar. DentGroup Kids Pedodonti Uzmanı Dr. Zeynep Erdemci, havuzda çarpma ya da düşme sonucu dişlere alınacak darbe ile yaşanacak travmanın, basit bir mine çatlağından çene kemiği kırığına kadar uzanabilecek kötü sonuçlar doğurabileceğini vurguluyor ve “Dalış yaptıktan sonra ani şekilde yüzeye çıkmak ya da kaygan zeminde koşarken düşmek gibi durumlarda, seramik havuz kenarları, ön diş kırıklarına, dişin yer değiştirmesine hatta yerinden çıkmasına bile neden olabilir” diyor.

Çocukları havuzda bir kaza yaşadığında ebeveynlerin sakin olmaya çalışarak, ilk fırsatta diş hekimiyle iletişime geçip, hatta cep telefonlarıyla çekecekleri bir fotoğrafı paylaşmaları gerektiğini belirten DentGroup Kids Pedodonti Uzmanı Dr. Zeynep Erdemci,  yapılması gereken ilk müdahaleyi şöyle anlatıyor: “Kanamaya neden olan yumuşak doku kısmına hafifçe basınç uygulamak kanamanın durdurulması açısından önemlidir. Dişte kırık varsa, artık veya yabancı maddelerin uzaklaştırılması amacıyla ağız ılık suyla çalkalanmalıdır. Yanak kısmında da travma mevcutsa buz kompresyonu uygulanmalıdır. Ağrıyı önlemek amacıyla ağrı kesici alınabilir”

Bir bardak süt, kırılan ya da kopan dişi kurtarabilir….

Dr. Zeynep Erdemci, havuz kazası nedeniyle yaşanacak travma  sonucu, çocukların kırılan ya da yerinden çıkan dişlerinin, hangi durumlarda nasıl kurtarılabileceğini ise şöyle anlatıyor: “Dişin kırık parçası bulunup, bir bardak sütün içinde olduğu gibi uygun koşullarda saklanırsa, diş hekimi tarafından tekrar yerine yapıştırılabilir. Bu parçalar gelen kuvvetin yönüne bağlı olarak bazen dudak dokusu içerisinde de  olabilir. Böyle durumlarda parçanın oradan biran önce çıkartılması gerekmektedir. Kırık parça bulunamazsa, çok küçük kırıklarda diş kenarı diş hekimi tarafından şekillendirilebilir. Kırık dişin sinirini de içeriyorsa daha ileri tedaviler gereklidir.”

Dişin iyileşme potansiyelinin; kırık parçanın büyüklüğüne, ne şekilde saklandığına ve kaza sonrası geçen süreye bağlı olarak değişiklik gösterdiğini ifade eden Dr. Zeynep Erdemci, “ Hızlı müdahale dişin kurtulma şansını artırır. Oluşabilecek enfeksiyonları engeller ve tedavinin basit şekilde sonlanmasına yardımcı olur” diyor.  Daimi diş yerinden tamamen çıkmışsa tekrar yerine yerleştirmek amacıyla kök yüzeyine dokunulmaması gerektiğini belirten Dr. Erdemci, “Eğer diş yerine yerleştirilemiyorsa, diş hekimine gelene ilk tercih olarak sütte, sonrasında serum fizyolojik solüsyonda ya da son ihtimal olarak ağız içerisinde saklanmalıdır” uyarısında bulunuyor.
Dr. Zeynep Erdemci, daha ağır travmalar ile ilgili olarak da “Bazen travmanın şiddeti ve yönü dişin kemik içerisinde gömülmesine neden olabilir. Böyle bir durumda gömülmenin şiddeti tedavi seçeneğini belirler. Bazı durumlarda dişin tekrar eski haline kendi dönmesi beklenirken, daha şiddetli gömülmelerde ortodontik veya cerrahi olarak diş eski konumuna getirilir” şeklinde konuşuyor.

Havuz Kazası  Ve Travmadan Korunmak Alınabilecek Önlemler

• Havuz kenarlarındaki ıslak zeminler kaymayan bir malzemeyle kaplanmalı
• Terliklerin altı kaymayanlar tercih edilmeli
• Çocukların havuza atlayarak girmelerine izin verilmemeli
• Ağız koruyucusu (mouth guard), travmaya neden olabilecek  sportif faaliyetlerde kullanılmalı
• Üst çenenin aşırı önde oluşunun, üst kesici dişler için travma riskini arttırdığı unutulmamalı


 

Yorumlar