Hangi güneş gözlüğü, nerede takılır?

....



Güneş ışığı yatay bir yüzeyden yansıdığında çoğu kez son derece rahatsız edici bir parlama meydana geldiğini ve bu parlamanın göz sağlığı açısından tehlikeli olduğunu belirten Göz Doktoru Hilmi Çuhadaroğlu, yazın sıkça kullanılan güneş gözlüklerinde dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.
7 1

Polarize camları denizde tercih edin


Tüm güneş gözlükleri parlamaları belli oranda azaltır. Ancak sadece yüksek kaliteli polarizasyon filtresi sayesinde seçici geçirgenliği sonucu parlamaları engelleyip yararlı ışığın göze ulaşmasını sağlar.

Kaldırım ve asfalttan yansıyan parlak ışık polarize olduğundan gündüz yoğun araç kullananlar için polarize camlar yararlı olacaktır. Yansımaların sürücü görüşünü yüzde 30’lara varan oranda düşürdüğünü tespit etmiştir. Polarize güneş camları bu problemi ortadan kaldırmaktadır. Su yüzeyinden yansıyan ışık suya bakan kişiyi su yüzeyinin altını görmesini engeller.

Polarize camlar UV radyasyonunun tutarlar. Parlak ışığın bilinen sebepleri sudan, kardan, karayollarından ve metalik yüzeylerden yansımalardır. Polarize camlar güneş gözlüğüne güzel bir alternatiftir.
7 2

Güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat edilmeli?


- Güneş gözlüğü aksesuar olmaktan çok, göz sağlığı için gerekli bir araç olarak kabul edilmeli ve sağlık malzemesi olarak kullanılmalıdır. Hem erişkinler hem de çocuklar uzun süre güneşte kalacaklarında, mutlaka güneş gözlüğü kullanmalıdır.

- Güneş gözlüğü seçimi yüz şekline göre yapılmalıdır. Gözlüğün yüze tam olarak oturmaması durumunda göz, yan kısımlardan sızan güneşin zararlı ışınlarına maruz kalabilir.

- Her güneş gözlüğü ultraviyole ışınları tutmaz. Gözlüklerin belirli bir standardı ve kalite belgesi olması gerekir. Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta budur.
7 3


- Güneşten kaynaklanan (UV) ışınları, gözün mercek ve retinasına zarar verir. Bu da çocukların ve erişkinlerin ilerideki yaşamlarında katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilir. Güneş gözlüğü kullanımı bu sebeple çok önemlidir.

- Katarak ameliyatı olanların da mutlaka güneş gözlüğü kullanmaları gerekir.

- Numaralı gözlük ya da lens kullananların güneş gözlükleri de numaralı olmalıdır.
7 4