Hint mutafağıyla tanışmaya ne dersiniz?

Şef Ayhan Şekerci, sizi dünya mutfağıyla tanıştırıyor. İlk sırada Hint mutfağı var!


En son ne zaman yeni bir şey kattınız hayatınıza?Kendinize, ailenize, sevdiklerinize…

İş, güç derken günler hızla geçiyor.
Ve bir seyahate, bir sergiye yada bir tiyatroya zaman ayıramıyorum diyorsanız o zaman yemeklerin renkli dünyasında içinde bulunduğunuz andan çok uzaklara gitmeye hazır olun!

Akdeniz Üniversitesi’nde jeoloji Mühendisliği okurken hayatının işinin yemek yapmak olduğunu keşfeden ve kendisini bir anda işin mutfağında bulan Ayhan Şekerci, MSA’da aldığı eğitimlerin ardından İstanbul’un önemli restoranlarında kendini gösterdikten sonra özel bir hava yolu şirketinde Flying Chef olarak göreve başlamış ve hayatının işini, hayatının tutkusu olan seyahat ile birleştirmiş ve şimdiye kadar onlarca ülke gezmiş.

Bu yazı dizisinde Ayhan Şekerci ile yeni  dünyaları keşfederek o dünyanın tatlarına bakacağız. 
Bunu yaparken de hem haftanın stresinden arınmış hem de farklı bir dünyaya adım atmış olacaksınız.

Keşfedilecek ilk durak;  Hindistan...

13 1

Hindistan üzerine herkesin söyleyeceği bir söz vardır. Kimi zaman izlediğiniz Bollywood filmlerinden, kimi zaman çılgın dans ve müziklerinden kimi zaman da gezginlerden dinlediğiniz hikayelerden bir çıkarım yaparsınız. Peki ya Hint lezzetlerinden haberiniz var mı ?  


Bilmediğiniz tatlar için bir çekinceniz olabilir. Bu da genelde ön yargılarımızdan kaynaklanır. 
Bugün ön yargılarımızı bir kenara bırakıyoruz ve Hindistan’ın gizli kalmış ama bir o kadar konuşulan tatlarını Uçan Şef’inizden dinlemek ve denemek için kollarınızı sıvıyorsunuz…

Hindistan 7 başlıca inanç şekli, 18 farklı dilin konuşulması ve 25 farklı bölgeye ayrılmasıyla dünyanın en çok çeşitliliğine sahip ülkelerinin başında geliyor. Ve bu çeşitlilik de Hint mutfağını doğrudan etki etmiş durumda. Giysilerindeki renk cümbüşü gibi yemeklerde de rengarenk baharatlar öne çıkıyor.
13 2

Tariflerde göreceğiniz üzere Garam Masala diye bir baharat karışımı karşınıza çıkacak . Garam Masala dünyanın en ünlü baharat karışımı olarak geçmekte olup Hindistan’da bölgesel olarak küçük değişiklikler gösterse de genel olarak taze ve kurutulmuş baharatların birleşmesi ile oluşmaktadır. Bu yüzden yemek yapmaya başlamadan bu karışımı hazırlayalım.

Malzemeler ;

100 gr kişniş tohumu
50 gr kimyon çekirdeği
10 adet karanfil
2 adet tarçın çubuğu
3-4 adet yıldız anason
12 adet kakule
13 3

ALOO TİKKİ ( 4 KİŞİLİK )
 
Aloo Tikki hem söylemesi hem de yemesi çok güzel olan bir başlangıç...
Kuzey Hindistan sokaklarında sıklıkla rastlayıp atıştırabileceğiniz haşlanmış patatesin muhteşem baharatlarla harmanlanmasıyla yapılıyor.
 
Malzemeler;
 
- 3 büyük patates 
- 1 Orta boy soğan (ince doğranmış)
- 1 su bardağı bezelye 
- 1 jalapeno biberi ( kıyılmış)
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 2 çay kaşığı garam masala
- 1 çay kaşığı kimyon
- Zencefil (kıyılmış)
- 10-12 yaprak fesleğen (kıyılmış)
- 2 çorba kaşığı ekmek kırıntısı/galeta unu
- 4 çorba kaşığı un 
- tuz/ karabiber
13 4