Hormon dengesini bozan 7 davranış!

Sistemimizin düzenleyicisi hormonlar dengesini kaybettiğinde biz de kendimizi kaybediyoruz! İşte hormonlarımızın bozulmasına neden olan 7 davranış!


Kendinizi kötü hissettiğinizde ya da davranışlarınıza bir anlam veremediğinizde aklınıza hiç hormonlarınızla ilgili bir durum olabileceği gelir mi?

Bu kimyasal haberciler damarlarınızda dolaşıp tüm sisteminize hükmediyor. İştahınız, kilonuz, cinsel istekleriniz, mensturasyon döngünüz ve çok daha fazlası hormonlarınızın elinde.

Fakat hormonal gariplikler sizin kontrolünüzde olmayan sıradan olaylar değil. Bazı davranışlar hormon seviyenizin azalmasına ya da yükselmesine neden olabilir. Zihinsel ve bedensel sağlığınızı etkileyen bu çılgın hormonları etkileyen alışkanlıklara bir göz atmakta fayda var.

İşte hormonlarınızı etkileyen 7 hatalı davranış!
9 1

Aşırı şekerli gıdalar tüketmek direkt olarak kilo artışıyla ilişkilendirilir ve vücudunuzda meydana gelen kilo artışı bünyenizde insülin direnci yaratabilir.

İnsülin direnci, kan dolaşımınıza şekerin geçmesini ve hücrelerinizin ihtiyacı olan enerjiyi almasına etki eder.

Ortaya çıkan insülin direnci iki şekilde sonuçlanır; diyabete kadar ilerleyebilen metabolik sendrom ve 2. aşama diyabet!
9 2

Normalde gece saatlerinde stres hormonu olan kortizol seviyesi düşer. Kortizol seviyesinin azalması rahatlamaya ve uyumaya yardımcı olur.

Fakat gece saatlerini gergin ve endişeli geçirmek kortizol seviyenizi yükseltmeye devam eder ve uyku uyuyamazsınız.

Gece saatlerinde stresten uzak durmaya ve gece uykusunu uyamanıza yardımcı olacak şeyleri deneyebilirsiniz. Gece uykunuzu alamazsanız vücudunuz kortizol seviyesini düşürmez ve bu da kendinizi yorgun ve kötü hissetmenize neden olur.
9 3

Düzenli olarak uykusuzluk çektiğiniz dönemler sizi korkunç bir kısır döngünün içine sokar.

Uykusuzluk kortizol seviyesini yükseltirken, yüksek kortizol seviyesi de kan şekerini önce yükseltir sonra da düşmesine neden olur.

Bu da gecenin bir yarısı abur cubur krizleri geçirmenize ve mutfağı alt üst etmenize neden olur.

Bu kısır döngüden kurtulmak için gece uykularınızı düzenlemeye çalışın. Daha kaliteli bir uyku uyuyun.
9 4