Ramazan'da hangi diyetle form korunur?



Özenle hazırlanmış Ramazan sofralarına oturduğumuzda yemeğe hangi yiyecekten başlayacağımıza karar veremeyiz. İftariyelikler, çorba, pide, ana yemek, tatlı... Ve sonunda midede ağırlık, gaz, yanma, kabızlık ve mide öz suyunun yemek borusuna geri kaçması olarak adlandırdığımız 'reflü' gibi sorunlarla karşı karşıya kalırız. Bireye özel beslenme planı ve doğru besin seçimi ile Ramazan ayı sonunda toksinlerden arınmış, daha sağlıklı ve daha zinde bir bedenle hayatımıza devam edebiliriz

Ramazan ayında ise öğün sayısını ikiye düşmektedir. İftarda sofraya oturup bir anda yediğimiz  yemekleri öğünlere dağıtmalı, çorba, ana yemek, tatlı ve meyve aralarında birer saat boşluklar bırakmalıyız.
8 1

Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tüketin


Sütlü tatlılar, dondurma ve meyveler en düşük kalorili ve sağlıklı tatlılardır. Tüm bunların yanında asıl önemli olan bu tatlıyı hangi zamanda tükettiğinizdir. Tatlılar yemekten en az 1 saat sonra tüketilmeli ve mutlaka porsiyonlara özen gösterilmelidir.

Bir porsiyon için tatlı kalorielri
Baklava :  350 kal.
Künefe:  430 kal.
Revani:  220 kal.
Sütlaç:  180 kal.
Kazandibi: 130 kal.
Güllaç : 230 kal.
Meyve tabağı: 100 kal.
8 2

Metabolizma için lifli yiyecekler tüketin


Lif içeriği yani posa içeriği tüksek olan besinler tercih edilmelidir. Özellikle sebzeli yemekleri tercih edip salatanızı asla sofranızdan eksik etmeyin. Bol lif alımı kan şekerinizin ani yükselmesini engelleyecektir ve daha çabuk tokluk hissi yaşamanızı sağlayacaktır.
8 3

Sağlıklı oruç için 8 pratik uygulama


Orucunuzu 2-3 adet hurma  ve yarım su bardağı su (Mide hacmini fazla doldurmamak adına) ile açın.

Orucunuzu açtıktan sonra 10 dakika bekleyin, dinlenin. Daha sonra çorba ile devam edin.

Mutlaka sahura kalkın. Ramazan'ın ikinci haftasından sonra yavaşlayacak olan metabolizmanızı öğün atlayarak daha da yavaşlatmayın. Bir bardak su içip niyetlenmeyin, sahuru erken kahvaltı gibi düşünüp sağlıklı doğru besinlerle hazırlanmış kahvaltınızı yapın.

Tüketeceğiniz besinleri iftar – sahur arasında 4-5 öğüne yayın.

Çay kahve tüketimini yemekten 1 saat sonraya bırakın.
8 4