İlişkiniz beslenme alışkanlığınızı nasıl etkiliyor?

İlişki piramidi ve beslenme alışkanlıkları arasında nasıl bir bağ var? Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, duygusal ilişkileriniz ve beslenme düzeninizi anlatıyor....


Duygusal iniş çıkışlarda her zamankinden daha farklı beslenme alışkanlıklarına sahibiz. Normalin üzerinde yemek yemeye meyilli olduğumuz bu dönem, kilo almak için tehlike çanlarının çaldığı bir süreç…

Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, ‘Siz aslında böyle dönemlerde karnınızı değil duygularınızı beslemeye çalışıyorsunuz. Yemek yeme duygusal boşlukları doldurmak için yetmez, size aksine kilo aldırarak daha büyük bir stres içine sokar’ diyerek durumun tehlikeli taraflarına dikkat çekiyor.

Yeni bir ilişkiye başlarken ya da boşanma dönemlerinde kişilerin yeme alışkanlıklarınınn değiştiğini belirten Ak, benzer duygusal dönemlerden geçen kişilerin benzer besin gruplarını tükettiğini belirtiyor.

17 1

Duygular, beslenmemizi etkileyen önemli faktörlerden biridir. Yapılan araştırmalar,
normalin üzerinde yemek yeme sebebimizin %75 oranında duygusal duruma bağlı
olduğunu gösteriyor.

Duygularla başa çıkmak için en sık kullanılan teselli aracı ise yemek. Dolayısıyla böyle durumlarda kişi “teselli yemekleri”ne yöneliyor. Bu yemeklerde genellikle yağ ve şeker oranı yüksek yemekler oluyor.

Karın guruldadığı için değil de bir duyguyu beslemek için yemek, duygusal yemektir. Yemekler, karnınızı doyurmaktan daha fazla etki yaratır, aynı zamanda duygularınızı beslerler.
17 2

Kendini yanlız hisseden kişinin genellikle en yakın arkadaşları yemekler oluyor.

Özellikle tatlı,çikolata, cips, makarna, bisküvi gibi yüksek ve basit karbonhidratlı
yiyeceklere yönlenen kişilerin algılarının farklı olduğunu belirten Uzman Diyetisyen
Gamze Şanlı Ak, kişilerin karbonhidratların serotonin (mutluluk hormonunu) arttırıcı
etki göstermesine bağımlı olduklarını belirtiyor. Ancak bu geçici bir mutluluk sağlıyor.

Yüksek oranda kalori alımına bağlı olarak kilo alımı söz konusu oluyor. Yalnızlık
nedeniyle yiyen kişiler, kendilerini yeni insanlarla tanışmaya zorlamalı, daha çok dışarı
çıkıp sosyalleşmeli.
17 3

Sıkıntıdan yiyenlerin genellikle zamanlarını iyi planlayamamalarından doğan boş zaman sorunları vardır. Bir şey yapmadıkları zaman kendilerini kötü hissettikleri için bu zamanı, “bir şey yaparak” yani yemek yiyerek doldururlar.

Bunun yerine zamanı iyi planlayıp kitap okuma, sinema ya da hoşlanılan bir faliyete yönelmeleri yemekten uzaklaşmayı sağlayacaktır. Bu dönemde tatlılara yönelmek
yerine tatlı ihtiyacını karşılayabilmek için taze ve kuru meyvelerden faydalanılabilir.

Daha düşük kalori almak için 1-2 adet bitter çikolata veya 1 kase sütlü tatlı da tercih
edilebilir.
17 4