Işıklı ortamda uyumanın 6 zararı!

Akşam saatlerinde evdeki tüm ışıkları açıyor ve uyurken odanızdaki ışığı söndürmüyor musunuz? İşte geceleri aydınlık ortamda bulunmanın sağlığa kötü etkileri.


Geceleri ışıkları açık bırakmak ya da televizyonu açık bırakarak uyumak vücut saatinizi ve uyku kalitenizi kötü etkileyebilir.

Hormon salgılanmasını negatif yönde etkileyen bu durum bazı sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor.

Bu sorunun pratik çözümleri olsa da bu 6'lıya dikkat etmekte fayda var!
8 1

Oxford Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre aydınlık odada uyuyanların daha yüksek vücut kütle indeksine ve karanlık odada uyuyan kadınlara göre daha kalın bel ölçüsüne sahip.

Hafif bir ışık bile uyku hormonu melotonin üretimini etkiliyor. Bu da metabolizmanızı ve yeme alışkanlıklarınızı alt üst eder. Uyurken ışıktan rahatsız olmamak için ışığı bloke eden göz maskesi takabilirsiniz.
8 2

Depresyondaki insanların yatak odaları geceleri genellikle aydınlık oluyor. Işıktan etkilenen ve üretimi neredeyse duran melotonin aynı zamanda ruh halinizi de etkiliyor.

Odadaki ışık yüzünden uykunuz bölünüyorsa depresyon sebebiniz bu olabilir çünkü düzensiz uyku depresyon sebepleri arasında üst sıralarda yer alıyor.

Gündüz saatlerinde maaruz kalınan güneş ışığı ise geceleri salgılanan melatonin hormonunun daha fazla salgılanmasını sağlıyor.
8 3

2014 Nisan ayında yapılan bir araştırmada, Obayashi ve araştırmacılardan oluşan çalışma grubu, diyabet hastalarının gece yatmadan önce parlak ışığa maruz kaldığını keşfetti.

Bozulan melotonin, iştah ve glukoz seviyesini düzenleyen glükoz ve leptin seviyelerini de alt üst ediyor.

Geceleri loş ışıkta oturmayı, televizyon ve bilgisayarların ışık seviyelerini de kısmayı deneyin.
8 4