İştahınızın “kurbanı” olmayın!

Anadolu Sağlık Merkezi Mutlu Diyet Kliniği’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Köprülü, bayram için beslenme önerilerini paylaşıyor.


Tüm aileyi bir araya getiren, dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olan o güzel bayramlar dikkatsiz beslenme nedeniyle birçok sağlık problemini de beraberinde getirebiliyor. Bu zamanlarda büyük ölçüde değişen beslenme düzeni ve besin çeşitliliğine karşı önlemler alınmazsa istenmeyen sağlık problemleri yaşanabiliyor.

Kurban Bayramı’nda iştahımızın kurbanı olmamak için yediklerimize dikkat etmemiz gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Köprülü, alınacak ufak tedbirlerle yaşanabilecek sindirim güçlükleri, yüksek tansiyon problemleri ve kalp çarpıntılarının önüne geçilebileceğini söylüyor.
8 1

Etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin olması sebebiyle, bu kişilerin etin daha az yağlı veya yağsız kısımlarını (yağsız dana bonfile, kontrafile veya biftek gibi) tercih etmeleri gerekiyor.

Sakatat ve organ etlerinden uzak durulması gerektiğini belirten Dyt. Ece Köprülü “Taze kesilmiş etler ile yapılan yemeklerde bulunan etler daha sert ve daha zor pişeceği gibi, sindirimi de bir o kadar zor olacaktır. Bu sebepten dolayı etlerin birkaç gün buzdolabında dinlendirilip tüketilmesinde yarar vardır. Pişirirken ise yoğunlukla görülen kızartma ve kavurma yöntemleri yerine ızgara, fırında veya haşlama yöntemleri tercih edilmelidir. Ayrıca tencerede pişirirken içine katılacak sebzeler ile yemeğin hem lif oranı hem de vitamin-mineral içeriği artacaktır. Böylece daha az miktarda et tüketilerek doygunluk sağlanacak ve sindirim kolaylaşacaktır” diyor.
8 2

Beslenmemize ne kadar dikkat etmeye çalışsak da aile büyüklerinin yedirme ısrarları zaman zaman sıkıntı yaratabiliyor. Bu ısrarları kibarca geri çevirmemiz gerektiğini söyleyen Dyt. Köprülü, bir öğünde tüketeceğimiz et miktarında 100 gramı geçmemeye gayret etmemizi öneriyor.

Etleri tüketirken yanında salata veya zeytinyağlı sebze yemeği bulundurmamızın yararlı olacağını söyleyen Dyt. Köprülü, ekmek olarak beyaz undan yapılmışlar yerine tam buğday veya çavdar ekmeğini tercih etmemiz gerektiğine dikkat çekiyor: “Ekmek tüketmek istemiyorsanız bunların yerine çorba, bulgur pilavı veya makarna gibi sindirimi daha kolay olan karbonhidrat grubu üyelerini tercih edebilirsiniz. Özetleyecek olursak, tabağınızın ¼’ün’de et grubu, ¼’ün’de karbonhidrat grubu ve kalan yarısında da sebze/salata grubu bulunmalıdır.”
8 3

Yemeklerden sonra sunulan şerbetli hamur tatlıları ise tehlike katsayısını daha da artırıyor. Hazmı zor olan etin üzerine yoğun şekerli olan bu tatlılar mide ve bağırsak problemlerine yol açabiliyor.

Bunların yerine hazmı daha kolay olan sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmek gerekiyor. Porsiyona da dikkat etmemiz gerektiğini belirten Dyt. Köprülü, gün içinde 1 porsiyondan daha fazla tatlı tüketmememizi öneriyor.
8 4