Japon mutfağıyla tanışıyoruz!

Şef Ayhan Şekerci'den sushi tarifleri...


MSA’da aldığı eğitimlerin ardından İstanbul’un önemli restoranlarında kendini gösterdikten sonra özel bir hava yolu şirketinde Flying Chef olarak göreve başlamış olan Ayhan Şekerci dünya mutfağını bize anlatmaya devam ediyor.

Çekik gözlerinin altında sürekli sıcacık gülümsemesi ile aklımda beliriyor Japonlar. Tokyo ve Osaka'ya yaptığım ziyaretlerle de daha çok anladım ki gerçekten saygı duyulası bir topluma sahipler. Kurallara olan sadakatinden dolayı da sistem dışı bir öneride de birden dağılıyorlar.

7. Durak: Japonya!
9 1

Japon mutfağı ise son zamanlarda ülkemizde oldukça revaçta özellikle de suşi hayatımıza girdiğinden beri sevenler için bir bağımlılık oluşturdu. Güçlü ve uzun geçmişe sahip olduklarından dolayı mutfakları da bir hayli gelişmiş bulunmakta. Daha çok deniz ürünleri ve sebzeleri kullansalar da, kırmızı et ve domuz da mutfaklarında önemli bir rol oynamaktadır.

Pirinç ise Japon mutfağının en önemli bir parçasıdır. Japonlar pirinci günün her öğününde tüketmektedirler hatta kahvaltıda bile.

Japon mutfağının pişirme yöntemleri ise diğer Asya ülkeleri ile aynı olsa da tek farkı daha az yağ ve baharat kullanmalarıdır. Onlara göre kullanılan malzemenin tadını korumak çok önemlidir. Genelde ızgara , buharda pişirme ve wok tavasında yüksek ateşte pişirme yöntemlerini kullanmaktadırlar. Soya fasulyesi ve bundan yapılan diğer ürünlerde bolca bulunmaktadırlar.

9 2

Japonlarda çatal ve bıçak kullanımı çok azdır. Genelde chops stick denilen çubuklarla yemeği tercih ederler. Bizim aksimize onlar yemeklerini küçük lokmalar halinde ve yavaş bir şekilde yerler. Bu yeme şekli sayesinde hem sağlıklı hem de fit bir vücuda sahiptirler.

Japon mutfağını denemek için çok fazla seçenek olmasına rağmen birçoğumuzun severek yediği suşi tariflerini sizin için yazıyorum. Lezzetli olmasına karşı çiğ bir ürün tükettiğimiz için evde kendimizin yaptığı suşilerle içiniz rahat olacaktır.
9 3

Kendi Suşimi Kendim Yaparım ;

Suşiyi ben nasıl yaparım dediğinizi duyar gibiyim. Biliyorum bir restorandın suşi bölümde çalışmamla daha iyi anladım ki kolay bir meziyet değil. Ama pratikle daha iyi olacaksınız. İstenilen şekile ve sıkılığa sahip olmayabilir ama inanın vereceğim tarifle lezzeti birçok yerden daha iyi olacaktır. Suşi için özel olan ''Nishiki'' pirinci lazım ve birkaç büyük markette bulabilirsiniz.

Suşi princi için malzemeler;

500 gr Nishiki suşi pirinci , 100 ml pirinç sirkesi ,40 gr şeker, 24 gr tuz,

Hazırlanışı;

100 ml pirinç sirkeyi bir tencereye alıp içine şeker ve tuzunu koyduktan sonra kısık ateşte ısıtarak şeker ve tuzun erimesini sağlıyoruz. 500 gr pirinci soğuk suda iyice nişastası gidene kadar yıkıyoruz. ve bir tencerede 600 ml soğuk suyla beraber orta hararetli ateşte suyunu çekene kadar haşlıyoruz. Altı biraz yansa da mühim değil. Sonra pirinci farklı bir kaba alarak sirke karışımı ile karıştırıyoruz. Suşi pirincimiz hazırdır.
9 4