Kadınlar için her yaşın besin ihtiyacı farklı

Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, kadınların her yaş döneminde farklı besinlere daha fazla ihtiyacı olduğunu belirtti. Şeber, “Döneme uygun beslenmek, kadına sağlık ve mutluluk katar” dedi.

Kadınlar için her yaşın besin ihtiyacı farklı

Doğru seçilen gıdalar ile sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak mümkün. Ancak özelikle kadınların bazı dönemlerde bazı gıdalara ağırlık vermesi gerikiyor. Kadınların çocukluk döneminden ergenliğe, gebelik döneminden menopoza kadar farklı dönemlerde, ihtiyaçlarına uygun beslenme şekilleri ile daha sağlıklı bir yaşam sürebileceklerini söyleyen “İyi Yaşa” Programı Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, “Kadın bedeni, söz konusu dönemlerde bazı besinlere daha çok, bazılarına ise daha az ihtiyaç duymaktadır. Döneme uygun beslenmek, kadına sağlık ve mutluluk katar” dedi. Kadınlar Günü kapsamında kadın beslenmesinde ihtiyaçlara değinen Şeber, kadınlar için beslenme önerilerini sıraladı;

Kadın bedeni yağ depolamaya müsait

Kadın bedeninin yaşantısının her döneminde erkeklere kıyasla daha fazla yağ depolamaya meyilli olduğunu söyleyen Şeber, “Ergenlik dönemi ile depolanmaya başlayan yağ dokusu, yaş ilerledikçe ve enerji alımına dikkat edilmemesi durumunda şişmanlık riski doğurur” dedi. Kadınlık hormonlarının yağ depolama yetisini artırmasının metabolizma hızını da etkilediğini anlatan Şeber, “Yağ hücreleri kas hücrelerine kıyasla daha az enerji harcadığından, kadın bedeni erkek bedenine göre daha az enerji harcar yani kadınların metabolizmaları erkeklere kıyasla daha yavaş çalışır” diye konuştu. Bu sebeple kadınların erkeklere kıyasla daha az enerji ihtiyacı olduğunu söyleyen Şeber, “Ancak bu aç kalmanız veya 3 öğün salata yemeniz anlamına gelmez” dedi.

Gebelikte yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller önemli

Gebelik döneminde kadın bedeninin B grubu vitaminlerden biri olan folik asit ihtiyacının arttığını söyleyen Şeber, “Bu ihtiyacın nedeni bebeğin sinir sisteminin tam gelişmesini sağlamak ve onu sakatlıklardan korumaktır” dedi. Gebelerin günde 600 mikrogram, emziren kadınların ise günde 500 mikrogram folik asit alması gerektiğine dikkat çeken Şeber, “Gebelik öncesi dönemde ve gebelik süresince folik asit desteği için bir doktora danışmanız gerekir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagilleri de sofrada ön plana çıkarabilirsiniz” diye konuştu.

Regl döneminde demire ağırlık verin

Kadın vücudunun regl döneminde demir kaybettiği için bu dönemde demir alımının arttırılması gerektiğini anlatan Şeber, “19–50 yaş arası bir erkeğin günlük demir ihtiyacı 8–10 mg iken, kadın bedeninde bu ihtiyaç 18 mg’dır. Bu da kadın bedeninin daha az enerji daha fazla demir istediğini gösterir” dedi. Sağlıklı bir şekilde demir ihtiyacının karşılanması için doğru bir beslenme planı edinilmesi gerektiğini belirten Şeber, “Kırmızı et ve diğer et grupları zengin demir kaynaklarıdır. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde, kuru baklagillerde, kuru yemişlerde ve yumurtada ise vücutta daha zor kullanılan bir demir formu vardır. Söz konusu demir formundan maksimum fayda sağlamanız için bu besinlerin yanında bir miktar et grubu besin ve C vitamini açısından zengin sebze ve meyveleri tüketmeniz gerekir” diye konuştu.

Menopoz döneminde kalsiyum arttırılmalı

Ergenlik çağında kemik gelişimi için son derece gerekli olan kalsiyum mineralinin kadın bedeni için de çok değerli olduğuna değinen Şeber, “Yaş ilerledikçe vücuttaki kalsiyum miktarı azalır. Ayrıca aylık periyotların sonlandığı dönemde durum daha da kritik hale gelir ve vücuttan kalsiyum atımı hızlanır. Kemik kırılmalarına kadar varabilecek sağlık sorunlarından kaçınmak için vücudunuzun sesini dinlemeniz önemlidir” dedi. Bu dönemde kadınların günlük beslenme planına 2 su bardağı süt veya yoğurt ve 2 dilim peynir çeşidi eklemesi gerektiğini söyleyen Şeber, “Bazı dönemlerde kalsiyum desteğine ihtiyacınız olabilir. Bu süreçte doktorunuzun önerdiği kalsiyum desteğini “önerilen” dozda ve sıklıkta kullanmanız önemlidir” diye konuştu.

İyi Yaşa ile ilgili detaylı bilgiye http://www.sodexoavantaj.com/iyi-yasa adresinden ulaşılabiliyor.

 

Yorumlar