Kadınlar neden iltifatları kabul etmez?

Kadınlar, kendilerine iltifat edildiğinde bunu kabul edip teşekkür edeceği yerde, bu iltifatla mücadele ediyor. Peki ama neden?


Bir partide tanımadığınız biri elbiseniz hakkında güzel şeyler söyledi, iş yerindeki bir arkadaşın yemek arasında işinizdeki başarıyı dile getirdi ya da sevgiliniz için hazırladığı akşam yemeğiyle sevgilinizden büyük övgüler topladınız… Bu durumları yaşadığınızda karşınızdakine ne dersiniz?

Biz kadınlar bir taraftan övülmeyi beklerken diğer taraftan da biri bize iltifat ettiğinde inandırcı bulmayıp bu durumu kabul etmiyoruz. Psikoterapistler bu durumu, kadınların kültürleri gereği daha mütevazi büyümesi gerektiği baskısı olduğunu söylüyor.

Bakın kadınlar başka hangi sebeplerle iltifatları kabul etmiyor…
9 1

Toplumda kadınlar için güzelliiklerinin dile gelmesi, kadınları aşağılamak için kullanılan bir algı gibi duruyor.

Bu yüzden kadınlar özellikle bir erkekten iltifat aldıklarında, onunla yakınlaşmaya çalışıldığı düşüncesiyle, söz edilen övgülerin palavra olduğunu sanıyor.
9 2

Aslında kadınlara övgüden küçük yaşlardan beri kaçıyoruz. Anaokuluna gittiğiniz günleri düşünün bir…

Anaokulunda bile biz kızlar ‘’ En iyisi benim babam, benim babam herkesi yener! ‘’ gibi cümleler kullanıyoruz ve buna inanıyoruz. Oysa annelerimiz için bu laflar kullanmaktan o yaşta dahi uzağız. Övgüleri hep güçlü olan babaya diziliyor.
9 3

Bizim iç eleştirmenlerimiz oldukça iğrenç ve geveze… Bu ses bize gün içinde ‘’ Yeterince ince değilsin, saçların korkunç gözüküyor, tembelsin, iyi bir anne değilsin! ‘’gibi sürekli negatif mesajlar yolluyor.

İçimizden gelen bu öfkeli ses çoğu zaman bizim gerçek düşüncemizmiş gibi bu durumları benimsememize neden olabiliyor. Yani kendimizi güzelliklere kapatıp, güzel bir şeyler duyduğumuzda inanmamamızın çoğu sebebi bu yüzden. Karşı tarafın iltifatlarına inanmayıp şüphe duymamız aslında biraz da kenimizle alakalı…
9 4