Kalorili yiyecekleri günün hangi saatinde tüketmeli?

Gün içinde alacağınız kalori miktarının büyük bir kısmını günün erken saatlerinde mi tüketmeli yoksa akşam yemeğini günün en yoğun öğünü haline mi getirmelisiniz?

Kalorili yiyecekleri günün hangi saatinde tüketmeli?

Besleyici değeri olmayan yiyecekleri sağlıksız oranlarda tüketmenin kilo artışıyla sonuçlanacağı şüphesiz bir gerçek.

Fakat kalorili yiyecekleri tükettiğiniz saatin kilo almanızla bir ilgisi olabilir mi?

Journal of the American Collage of Nutrition'da yayınlanan yeni bir çalışmaya göre almanız gereken günlük kalorinin büyük bir bölümünü günün ilk yarısında tüketmek zayıflamaya yardımcı oluyor.

San Raffaele Rome Open Universty araştırma görevlileri bu çalışma için 18 kadından oluşan 18 kişilik iki gruba ayrılarak üç aylık bir deney sürecinden geçtiler.  Her iki grupta bulunan kadınlar aynı yemekleri günün farklı saatlerinde yedi. Bir grup bir gün içerisinde alacağı kalorinin %70'ini kahvaltıda, kahvaltı sonrası atıştırmalıkta ve öğle yemeğinde tüketti. Diğer grup ise kahvaltı, atıştırm ve öğle yemeğinde  günlük kalori miktarının %55'ini tüketirken diğer %45'lik dilimi öğleden sonra atıştırmalığı ve akşam yemeğine ayırdı.

Araştırma sırasında günün ilk yarısında günlük kalorilerinin büyük bir kısmını tüketen kadınların diğer gruptaki kadınlara oranla daha fazla kilo verdiği ve daha iyi metabolik aktiviteye sahip olduğu gözlemlendi.

Erken saatte fazla kalori tüketen 1. grubun, akşam saatlerinde fazla kalori tüketenlere oranla 1.7 kg daha fazla zayıfladıkları ortaya çıkarken bel ve karın bölgesinde %33 incelme olması araştırmacıları şaşırttı.

Araştımacılara göre, her iki denek grubunun da normalde yediklerinden 600 kalori daha az tüketmesi kilo verme aşamasında etkisini gösteriyor. Fakat araştırmacılar, sabah daha fazla kalori tüketen grubun diğer deney grubuna göre fazla kilo vermesini günlük rutinleriyle bağdaştırıyor. Sabah fazla kalori tüketenlerin gün içerisinde bu kalorileri harcamak için daha fazla vakti olurken akşam fazla kalori tüketen grubun kalori harcamaya pek vakti kalmıyor.

Deneye katılan kadınların hiçbirinin spor yapmadığını  ve hareketsiz bir hayat tarzına sahip oldukları da araştırmacılar tarafından ayrıca belirtilen bir nokta.

Akşam yemeğini tamamen es geçmeye hiç niyetiniz yok mu? O halde size güzel bir haberimiz var! Neyse ki deneyde görev alan araştırmacılar günlük kalori miktarının hepsinin erken saatlerde tüketilmesini önermiyor.

Sabah fazla kalori tüketerek kilo veren 1. gruptaki kadınlar günün ilk yarısında yalnızca %15 oranında fazla kalori tüketip, günlük harcadıkları 1,600 kalorinin geri kalanını gün içerisine ve akşam saatlerine dağıtıyorlar.

Eğer beslenmenize dikkat ediyorsanız akşamüstü atıştırmalığınızın ve akşam yemeğinizin kalorilerinin bir kısmını sabah öğünlerine aktararak daha çok kilo verebilir ve gövdenizin üst kısmını inceltebilirsiniz.

Yorumlar