Kara lahanaya Çinli bir rakip geldi!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü'nce, Çin'de yaklaşık bin 600 yıldır tüketilen 'Pak Choi' adlı sebzenin Türkiye'de alternatif sebze olarak yetiştirilmesi için çalışma başlatıldı.

Kara lahanaya Çinli bir rakip geldi!

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Balkaya tarafından yürütülen çalışma ile yeni sebzenin özellikle Karadeniz Bölgesi'nde büyük verim sağladığı belirlendi.

Balkaya, yaptığı açıklamada, Türkiye'de bilinmeyen Pak Choi (Brassica campestris ssp. chinensis) sebzesinin, lahanagillerle aynı grupta yer alan bir sebze türü olduğunu söyledi.

Pak Choi'nin Uzakdoğu kökenli bir sebze türü olduğunu ve özellikle Çin'de büyük ilgi gördüğünü anlatan Balkaya, “Pak Choi, dünyanın birçok ülkesinde geniş yayılma alanı bulmuş bir sebze türü olmasına karşın ülkemiz için yeni bir sebze türüdür.

Yaklaşık bin 600 yıldır Çin'de yaygın olarak yetiştirilmekte ve beğeniyle tüketilmektedir. Kara lahana ile benzer özellikler taşıyan bu yeni sebze türünün Karadeniz Bölgesi'nde yaygınlaştırılması ve üreticiye alternatif gelir sağlanmasını amaçlıyoruz” dedi.

Sağlık açısından önemli bir sebze türü

Pak Choi'nin yaygınlaştırılması halinde, Karadeniz Bölgesi'nde lahana üretiminin yerini alabilecek bir sebze olduğunu dile getiren Balkaya, şöyle konuştu:
“Dünyada son yıllarda hızlı bir nüfus artışı olmasına rağmen, kullanılabilir tarım alanlarında belirgin azalışlar görülmekte. Bu nedenle mevcut arazide kısa sürede en fazla kar getirecek sebze türlerinin öncelikli olarak belirlenmesi gerekmekte. Pak Choi, bu özelliklere sahip sebzelerden. Kısa sürede yetişmesi ve veriminin yüksek olması nedeniyle bugün dünyanın birçok yerinde geniş miktarlarda yayılış göstermekte. Dünyada halen Çin, Japonya, Endonezya, Tayvan, Malezya, Filipinler, Kamboçya, Amerika, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde yaygın olarak yetiştirilmekte.”

Balkaya, fakültelerindeki araştırma ve uygulama sahasındaki deneme üretimini başarıyla sağladıklarını belirterek, “Amacımız önce Karadeniz'de, sonra da ülkede üretimini yaygın hale getirmek. Dengeli beslenmede, vitamini bol fakat kalorisi az olan besinler daha çok tercih edilmekte. Pak Choi bu özelliği ile kalorisi az, vitamini bol sebzeler içinde yer almakta. Bünyesinde bulunan besin maddeleriyle beslenme için çok yararlı bir sebze türü. A, C, K ve B vitamini kaynağı, sodyum ve kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, mangan gibi mineral maddelerce oldukça zengin bir sağlıklı yaşam sebzesi” diye konuştu.
Prof. Dr. Balkaya, Türkiye'de son yıllarda mevcut sebze türlerine ilave olarak Çin ve Brüksel lahanası, brokoli ve hindiba gibi yeni sebze türlerinin yetiştirilmeye başlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bu sebze türlerine ilave olarak Pak Choi sebzesinin ülkemizde yetiştirilmesi, üreticiler için yeni bir alternatif ürün olarak ürün deseni içinde yer alması üretim planlanmasında yararlı olacaktır. Bu amaçla, pazarda yer alabilmesi ve tüketiciler tarafından tanınmasına yönelik olarak araştırıcılar ve tarımsal yayım uzmanları tarafından besleyici değeri yüksek olan bu sebze türünün yaygın hale getirilmesini amaçlıyoruz.”

Yorumlar