Kaşlarda kepeklenme nasıl geçer?

Saçınız, kirpiğiniz ve kaşlarınız kepekten beyazlıyor, burnunuz ve göbeğiniz kızarıyorsa, ‘aman canım kepektir, alerjidir’ deyip geçmeyin!


Seboreik dermatit denilen egzama, metropol yaşamının, tükenmeyen hırsın, yoğun çalışmanın ve stresin bize bir armağanı! Düzenli tedavi edilmediğinde hayatı çekilmez hale getiriyor ve depresyona sokabiliyor.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Koral; kronik ve genetik bir cilt hastalığı olan, hastaların yaşam kalitesine ciddi darbe vuran seboreik dermatit ile ilgili bilgiler verdi...
10 1

Tedavi edilebilir bir deri hastalığı olan seboreik dermatit, bir çeşit yağlı egzama olarak da tanımlanabilir. Aşırı yağlanmayla birlikte kepeklenme ve kaşıntıyla seyreden ve yağ bezi sayısının en çok bulunduğu alanlarda meydana gelen iltihaplanmaya seboreik dermatit denir.

Seboreik dermatit, günümüzde özellikle erkekler arasında çok sık karşılaştığımız, özellikle megapol yaşamının, hırsın, yoğun çalışmanın ve stresin desteklediği, görüntü olarak kişileri sosyal ortamlarda olumsuz etkileyen bir egzamadır.
10 2

Seboreik dermatit, kepek ve konak farklı hastalıklardır. Kepeklenmede, saçlı deride yaygın, iltihap ve kızarıklık olmadan ince kepeklenme görülür. Konak, baş derisinde kızarıklık olmaksızın gelişen, deriye yapışık sert kepeklenmedir ve daha çok yeni doğanlarda görülmektedir.

Seboreik dermatitte ise; kepekle beraber, saçlı deri, yüz ve gövdede iltihaplı, kızarık alanlar ve kabuklanma oluşur. Hem kızarıklık, hem yağlanma, hem kepeklenme ve hem de kaşıntı vardır.

Seboreik dermatit, yüz bölgesinde özellikle kaşlarda, kirpiklerde, burun kenarı ve kulak arkasında görülür. Vücutta ise göğüs ön yüzünde, sırtta ve hatta göbek deliğinde ortaya çıkabilir. Hastalığın bölgesel şiddeti ve yoğunluğu her hastada farklıdır.
10 3

Her yaşta görülebilir; en çok 3 farklı yaş grubunda rastlanır. Bebeklikte, orta yaşlarda ve yaşlılarda görülür. Diğer yaş gruplarında seboreik dermatit görüldüğünde, tedavi edilsin veya edilmesin tekrarlar ve kaybolur.

Seboreik dermatit daha çok yağlı ciltli ve yağlı saçlı insanlarda görülür. Akne ve sedef hastalığı olan kişilerde de rastlanır. Kişiye özgüdür, bulaşmaz, ailesel geçiş öyküsü vardır.

Seboreik dermatitin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Seboreik dermatite zemin hazırlayan durum, bu bölgelerde deride hücre atılımının hızlanmasıdır. Normal bir saçlı deride yaklaşık 3 bin 700 hücre dökülürken, kepekte 25 bin, seboreik egzamada ise 76 bin hücre dökülme vardır.
10 4