Kilo aldıran hormonların üstesinden gelin!

Bazı hormonların vücuttaki görevi şaşarsa kilo almanız da kaçınılmaz olur. Gelin o hormonların fazlalıklarını kapatalım!


Kilolu olmanın sık sık kalori almak veya egzersiz yapmamayla ilgisi olmayabilir. Genelde bu durum hormonların teklemesiyle ilgili.

Bu konuyla ilgili araştırmalar hala en kapsamlı şekilde devam ederken, çoğu kadının bu durumu kabul edip doğru yola yönelmesi ayrı güven verici. Artık tiroid ve insülin dengesizlikleri gibi bazı hormon sorunlarını biliyor gibisiniz. Peki incelmenizi önleyen hormonları nasıl kapatırsınız biliyor musunuz?
7 1

Normal şartlarda beyne tokuk sinyali gönderen ve kilo vermeye yardımcı olan leptin hormonu, fazla işlenmiş ve şekerli gıdalar nediniyle fazla salınıma başlar ve bu da beynimize tokluk sinyali göndermeye engel our.

Bu yüzden şekerli, fruktoz içeren ve işlenmiş gıdaları yedikçe yemek istersiniz. Fazla meyve tüketimi bile bu duruma sebebiyet verir ve karaciğerde yağa dönüşümeye başlar. Ne kadar fazla yağ ve fruktoz alırsanız, leptin üretimizin o kadar fazla olur. Çünkü yağ, leptin üretme konusunda oldukça ustadır.

Leptin bu durumda beyne tokluk sinyalleri gitmesini önler ve yemeğe devam edersiniz ki, haliyle bu da sizin kilo vermenizi önler.
7 2

Kortizol stres hormonu olarak da bilinir. Kilo vermek isteyen kadınların düşmanı olan bu hormonu kontrol altında tutmanız gerekiyor.

Kortizol yükseldiğinde uzun süreli yağ depolama meydana gelir ve bur durum şekere dönüşümü tetikler. Vücutta bu şekilde sürekli yağ depolar.

Bu duruma sebebiyet vermemek için stresi kesinlikle azaltmanız gerekiyor. Ancak bu şekilde bu yağ depolayıcı hormonu dizginleyebilirisiniz. Geceleri çok düşük seviyede salgılanan kortizol, rahat bir uyku çekmemizdeki en önemli faktörlerden biri. Akşam saatlerinde stres veya endişe yaşanması halinde kortizol seviyeniz düşmek bilmez ve uyuyamazsınız. Yatmadan önce telefon ve sosyal medyadan uzak durun, gece geç saatte yemek yemeyin, mükemmellik hastası olmayın.
7 3

Östrojen kadınları kadın yapan hormon olmasına rağmen, aslında en zahmetli hormonlardan biri… Normal seviyelerde olan östrojen aslında insülin üretimini ve kan şekerini iyi şekilde dengelerken fazla östrojen salınımında kilo artışları kaçınılmaz olur.

Peki östrojen düzeylerini nasıl dengelersiniz? Et, östrojenin seviyelerinin artmasının en başlıca nedeni. Eğer etten vazgeçemiyorsanız daha fazla lif almalısınız.

Araştırmalar vejetaryanların iki kat daha fazla lif aldığını ortaya koymakta. Lif vücudumuzun düzende kalmasına yardımcı olur ve daha az yemek yememizi sağlar.
7 4