Kilo vermek için süt ürünleri nasıl tüketilmeli?

Protein tüketiminin diyet sürecinde en büyük yardımcılardan biri olduğu biliniyor ancak yanlış tercih yapılmaması gerekiyor. Peki zayıflamak isteyenlerin süt ürünlerini nasıl tüketmesi gerekiyor?

Kilo vermek için süt ürünleri nasıl tüketilmeli?

Sanıyoruz ki, süt ürünlerinin en vazgeçilmezi peynir..

Mesela, her yemeğin üzerine biraz kaşar rendelemeyi pek seviyorsunuz değil mi? Oysa, peynir yerine yoğurt tüketmek diyetiniz açısından daha faydalı olabilir.

Sade ve yağsız yoğurt çeşitleri ilk tercihiniz olmalı! Meyveli yoğurtlar üzerinde "light" ibaresi yer alsa da sade yoğurtlardan daha yağlı olabiliyor. Yoğurda göre daha zor sindirilen peynirler, kilo fazlasını arttırır ve genellikle sindirim sorunlarına neden olur.

International Journal of Obesity isimli dergide yayınlanan çalışmaya göre; düşük kalorili diyet yapanlar arasında, her öğüne birer porsiyon yağsız yoğurt ekleyenler, eklemeyenlere göre yüzde 22 daha fazla kilo veriyor.

Yoğurt yiyenler, daha fazla kilo vermekle birlikte, kaslarını korumayı başarıyorlar. Bu da demek oluyor ki, vücutlarındaki fazla yağları erittikleri için zayıflıyorlar. Hatta yağların çoğu, en zor inceldiği düşünülen karın bölgesinden gidiyor.

Eğer peynirsiz yaşayamam diyorsanız koyun ya da keçi peyniri tercih edebilirsiniz.

Özellikle tüketmeniz gereken bir süt ürünü varsa o da kefir!  Kefir tüketmek kilo verme çabalarınızı destekleyerek düşlediğiniz kiloya ulaşmanızı kolaylaştırabilir.

Kefir içinde yüksek miktarda bulunan protein, kalsiyum ve doğal şekerler sayesinde kan şekerini de düzenleyen bir özelliğe sahip.

Kefir, süt ve kefir tohumlarından elde edilen kültürlü bir besindir. Yapımında basit faydalı mayalar kullanılır.

Süt tüketiminde dikkatli olmalısınız. Süt tüketirken hayvansal gıdaları olduğunca az tüketmeniz gerektiğini unutmayın.

Yağsız ve kaymağı alınmış süt tüketmeye özen gösterin. Eğer bulabiliyorsanız badem sütü kullanabilirsiniz.

Diyetteyken süt ve süt ürünlerini azar azar tüketmelisiniz. Süt ürünleri mukus yapıcı özelliktedir ve fazla üretilen mukus vücudunuz için iyi değildir. Günde en fazla iki kez tüketerek bu besinlerin tüketimini kontrol altında tutabilirsiniz.

Şekerli süt ürünlerinden uzak durun. Organik ürünler bile ilave şeker ile tatlandırılıyor.

Kilo aldıran zararlı besinlerin başında gelen şeker, hindistancevizi şekeri ya da şeker kamışı gibi etiketlerle sağlıklı gibi lanse edilmeye çalışılsa da asla doğru tercih değildir.

Sade yoğurt, sade kafir ve sade süt tüketmeyi tercih ettiğinizde akıllıca bir seçim yapmış ve uzak durmaya çalıştığınız şekeri tüketmemiş olursunuz.

Sade ve katkısız ürünlerin içerdiği şeker etikette yazandan daha düşüktür. Bu şeker miktarı ise peynir üretiminde kullanılır ve sütün içinde doğal halde bulunur.

Doğal süt ürünlerinde bulunan protein kan dolaşımına giren doğal şekeri düşürmeyi sağlar.

Yeni yapılan bazı çalışmalarda yeterli miktarda kalsiyum alımının yağ yakımını arttırdığını ve yağlanmanın engellendiğini ortaya koyuyor (günlük 1000 mg kalsiyum).

Bir bardak yarım yağlı sütün (200 ml) yaklaşık 250 mg kalsiyum içerdiğini ve kalsiyumu diğer besinlerden değil de yalnızca sütten alacağımızı düşünürsek, 1000 mg kalsiyuma ulaşabilmek için günde dört bardak yarım yağlı süt tüketmek gerekir.

Ayrıca süt gibi protein açısından zengin besinler, uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı kolaylaştıran triptofan isimli bir amino asit içerir. Vücudunuz bu maddeyi mutluluk hormonu 'serotonin' ve uyku hormonu 'melatonin' yapımında kullandığından süt tüketimi, uykuya da yardımcı olur. Bu nedenle gece yatmadan önce bir bardak az yağlı sütün içine bir parça da tarçın ekleyip içmek iyi bir seçim olacaktır.

kefir.jpg
 

Yorumlar