Kilo vermek isteyenler kaslara dikkat!

Taylan Kümeli uyarıyor: Kaslar azaldıkça, yağ yakımı güçleşir!

Filmstudio 5. sayısı için Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli ile yoğun çalışma temposunda nasıl beslenmek gerektiği hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi. Kümeli, kilo vermek isteyenlerin üzerinde durması gereken noktaları anlattı.



İşte söyleşiden sizin de işinize yarayacak bilgiler ve ipuçları...


15 1

Kilolardan hızla kurtulmak için haftada 4-5 kilo verdiren, çoğu besin öğesi yetersiz, şok diyetlere yönelmenin yanlış olduğunu belirten Kümeli şunları söyledi; “Önemli olan, tartıda kaç kilo olunduğu mudur, yoksa olunması gereken ağırlıkta, sağlıklı yağ yüzdesine sahip bir vücuda sahip olmak mıdır? Şok diyetler, son derece düşük kalorilidirler ve vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktırlar. En önemlisi, bu tür diyetlerle yağlar kaybedilmez, su ve kas kayıpları gözlenir. Vücut ihtiyacı olan enerjiyi bu tür diyetlerle karşılayamaz ve enerjiyi sağlamak için kas proteinlerini ve karaciğerde bulunan bir tür şekeri (glikojen) kullanmaya başlar. Gün boyunca aç kalan bir insanda kan şekeri düşer, halsizlik, güçsüzlük, yorgunluk ve baygınlık gözlenir, iş verimi, anlama ve öğrenme kabiliyetinde düşme gözlenir, baş ağrıları oluşur. Bütün bu olumsuzlara rağmen, sonuçta kaybedilen yağ değil, su ve kas olur. Bir gram kas kaybedildiğinde, yaklaşık 2,7 gram da su kaybedilir. Dolayısıyla tartıda görülen kayıplar aldatıcıdır. Doğru kilo kaybı vücut yağ dokusundaki azalma ile olur.”
15 2

“Vücutta ne kadar fazla kas varsa, metabolik hız da o kadar yüksek, yani yağ yakma yeteneği o kadar iyi demektir. Öte yandan, vücuttaki kas kütlesi azaldıkça yağları yakma güçleşir. Şok diyetlerin diğer bir olumsuz etkisi metabolizmayı yavaşlatmasıdır. Bu tür diyetlerle yağ dokusundan çok kas dokusu kaybedildiği için metabolizma yavaşlar. Bir miktar kilo verilmiş olsa da bunlar ilk fırsatta geri alınır. Hatta kişi daha az veya eskisi kadar bile yese kilo almaya devam eder. Daha sonra yapılan diyetlerde kilo vermek zorlaşır. Diyet yapılırken sonuca hemen ulaşılmak istenir, ancak seneler süren yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle bozulan metabolizmanın bir veya iki ay gibi kısa sürede düzelmesinin imkansız olduğu kabul edilmelidir” ifadelerini kullandı.

15 3

İş tempolarının kilo almalarına neden olmasını istemeyen oyuncuların güne mutlaka kahvaltı yaparak başlamalarını tavsiye eden Kümeli, “Özellikle yoğun bir tempoda çalışanların, iş verimlerini aksatmamak adına, kilo almamaya ya da vermeye çalışırken, tempolarını aksatmayacak beslenme programlarına ya da diyetlere yönelmeleri gerekiyor. Kalorisi aşırı kısıtlı olan katı diyetler uygulamak, yapılabilecek en büyük hatalar arasında yer alıyor. Bunun tersine, beslenme programlarında ve diyet listelerinde, bütün besin gruplarından yiyeceklere yer vermek gerekiyor. Sofralarında besin ve renk çeşitliliği oluşturmaları sağlık açısından çok önemli” diye konuştu.
15 4