Kişinin soğuk görünmesinin nedenleri

Soğuk görünümün sebebi önyargılar mı, kişilik bozukluğu mu?


Uzmanlar soğuk duruşun gerekçesini birden fazla nedene bağlasa da toplumda kabul gören bir gerçeklik var ki soğuk görünümlü kişiler toplumda çok takdir edilmiyor. Neden böyle bir yapı sergilediklerini, Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver değerlendiriyor.

Ötekilere duyarsızlık, empati kuramamak, bebeklikte yeterince sevilmemiş olmak, sıcak bir ebeveyn çocuk ilişkisinin kurulamaması, bağlanma sorunu, güvensiz bağlanma, travma mağduru olmak ve küçük yaşlarda insan eliyle oluşmuş travmalara maruz kalma durumlarının kişilerde soğukluğa neden olduğuna dikkat çekiyor.

Yardım isteyemeyen, reddedilme endişesi yaşayan, her şeyi kendisi başarabilir ve başarmak zorundaymış gibi hisseden, hatalara tahammülü düşük kişilerin de soğuk gözükebileceğinin altını çiziyor. Obsesif, şizoid, kaçıngan, narsisistik yapılar ile otist ve asperger durumlarının da soğukluk nedeni olabileceğini vurguluyor.
8 1

“Beyinde insula adı verilen bir yapı karşımızdaki kişinin sıcak ya da soğuk bir kişi olup olmadığını yorumlamada etkin. Aynı yapı ortamın fiziksel sıcaklığını da fark etmede etkin hale geliyor.

2008’de yapılan bir deneyde elinde sıcak içecek tutan kişiler ve soğuk içecek tutan kişilerin karşılarındaki insan hakkındaki fikirleri soruluyor. Elinde sıcak içecek tutan kişiler karşılarındaki kişiyi “sıcak” bir kişilik olarak yorumluyor. Başka bir deyişle sıcak içeceği tutan kişinin insulası karşıdaki kişinin sıcak biri olduğu yönünde yanlı yorum yaptırmada aracılık ediyor.”

“Koşullanma yorumlarımızı etkiler. 1988’de yapılan başka bir deneyde öğrencilerin yarısına yeni tanışacakları öğretmenin sıcak bir yapısı olduğu diğer yarısına ise soğuk bir yapısı olduğu söyleniyor. Öğretmenin sıcak olduğu söylenen öğrenciler öğretmeni kendilerine yakın, tartışmaya açık ve öğretmenlik becerisi yüksek olarak değerlendirmişler.”
8 2

Başka bir çalışmada, sosyal bir ortamdan dışlanmanın vücut sıcaklığında ölçülebilir düşmeye neden olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Ünsalver, dışlanıldığı bir anıyı hatırlayan kişilerin vücut sıcaklığın da düşüş görüldüğü, dışlanan kişinin sıcak yiyecek ve içeceklere yöneldiğini kaydetti.

Barış Önen Ünsalver soğukkanlı durmak ile soğukluğun aynı şeyler olmadığını ifade ediyor.
8 3

“Soğukkanlı kişi, zorlu durumlar karşısında panik yapmadan işe yarar bir çözüme ulaşmaya çabalar. Soğuk bir kişi ise böyle durumlarda tamamen sorundan uzaklaşıp çözümsüzlüğe gömülebilir. Bir nevi dona kalır.

Bazı insanlar size uzak ve soğuk gözükebilir ve onlarla iletişim kurmak ve yakınlık sağlamakta zorlanabilirsiniz. Soğuk görünmenin altında bir kişilik bozukluğu yatıyor olabilir.”
8 4