Lazerle burun estetiği hakkında bilinmeyenler!

Son zamanlarda sıkça adından söz edilen lazerle burun estetiği işe yarıyor mu? Yararlı mı? Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal bilgiler verdi.

Lazerle burun estetiği hakkında bilinmeyenler!

İnternette arama motorlarında veya sosyal medyada burun estetiği yazdığınızda son zamanlarda karşınıza lazerli burun ameliyatı, lazerle estetik gibi kavramlar çıkmaya başladı. Ülkemizde ve dünyada kozmetik işlemlerde sık kullanılan bir enstrüman olan lazerin burun estetiğinde kullanımı üzerine işin uzmanına danışalım istedik. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal’a görüşlerini sorduk.

Lazerle burun estetiği nedir tam olarak ?

Lazer ile burun estetiği…Kulağa oldukça hoş geliyor değil mi  ? Maalesef yanlış bir pazarlama stratejisi olarak hastalara sunulan bu enstrüman standart burun estetiği ameliyatlarında hiçbir şekilde kullanılmaz. Diyelim ki burnun iç kısımlarında kesi ya da burun sırtında törpüleme yapacaksınız, bunu lazerle yapamazsınız, elinizde bu iş için oldukça iyi aletler var. Aşırı ve gereksiz ısınmanın cildin yüzeysel tabakasında oluşturacağı zararı burun estetiği konusunda uzman hiç bir cerrah göze alamaz, alırsa hem hasta hem de ameliyatı yapan pişman olur.

Peki neden  burun estetiğinin lazerle daha güzel olacağı gibi bir fikre sahip oluyor insanlar  ?

Yaratılan algıdan dolayı belki… Bakın ben burun estetiği gibi oldukça zor sayılabilecek bir ameliyatta lazerin rutin kullanımını ne Amerika’da ne de Avrupa’da görmedim.  Sadece sınırlı ve özel seçilmiş nadir vakalarda kullanımında fayda olabilecek lazerin sanki burun estetiğinde standart kullanılması hasta açısından faydalıymış gibi sunulması veya lazerle yapılan burun estetiğinin görsel olarak daha güzel olacağı algısı tamamen yanlıştır.

Peki kozmetik cerrahi de sık kullanılan lazeri rinoplasti de ne zaman kullanıyorsunuz  ?

Mesela burun cildi tümörü olan rinofima gibi vakalarda ya da burun derisinin aşırı kalın olduğu özel durumlarda sadece dermal uygulamalar için lazer kullanılabilir. Ama bu durum o kadar azdır ki; binlerce ameliyat yaparsınız böyle bir gerekliliğe sahip hastanız olmayabilir bile.

Burun kemiği yada kıkırdağını şekillendirmek için lazer faydalı mı ?

Lazer ile burunda kemik kırmak, törpü yapmak ya da bu kemik ve kıkırdakları mucizevi bir şekilde yeniden şekillendirmek mümkün değildir. Zaten bunları mükemmel biçimde yapan aletlerimiz var. Lazer kullanımı size daha güzel bir burun vaat edemez . Kemik ve kıkırdağınızın yeniden şekillendirilmesini sağlamaz. Burun estetiği olmayı düşünüyorsanız güvenmeniz gereken lazer değil konusuna hakim burun estetiği uzmanıdır.

 

 

Yorumlar