Diyabetli yaşlılarda ayak bakımına dikkat

...


Özellikle yaşlı diyabetlilerin kendi ayaklarının bakımında zorlandıklarını ve profesyonel bakıcılara gereksinim duyduklarının altını çizen Kaptan, Türkiye’de yapılan bir araştırmanın yaşlıların en çok ayak tırnaklarını kesmekte zorlandıklarını gösterdiğini kaydetti.

Oxford Üniversitesinde yayınlananbir çalışmada yaşlı diyabetik katılımcıların yüzde 86'sının kendi ayak bakımlarını yapamadıklarının da saptandığını vurgulayan Prof. Dr. Kaptan, özellikle diyabetli yaşlılarda ayak bakımı son derece önem taşıdığını belirtti.

Bakım ve izlem, diyet ve ilaç yoluyla normal kan şekeri düzeylerini koruyarak sinir hasarını (diyabetik nöropati) önlemenin önemine dikkat çeken Kaptan günlük ayak bakımı için şu önerilerde bulundu.
7 1

-Bir diyabetik yaşlının ayakları, ülserler, kabarcıklar, lezyonlar, kesikler ve şişlikler gibi belirtiler yönünden sürekli günlük olarak kontrol edilmelidir.

- Ayakları incelemek için en iyi zaman ayakların günlük temizliğinin yapıldığı zamandır.

- Ilık su ve hafif bir sabun kullanarak, ayaklar günlük olarak yıkanmalıdır.

- Ayak parmakları arasında Fungal(mantar) enfeksiyonları gelişebilir. Sabunlu suyla yıkandıktan sonra temiz bir havlu ile hafifçe kurulayın.

7 2

-Tırnakların düzenli olarak kesilmesi gerekir. Düz olarak kesilmesi önemlidir, bu batık tırnak durumunuda önler.

- Tırnağı keserken,ayağın kesilmesini önlemek için ekstra dikkatli olun. Yumuşak bir törpü kullanarak, yumuşak bir şekilde törpüleyin.
7 3

 Prof. Dr. Gülten Kaptan ayakkabının da ayak bakımında önemli bir etken olduğunun altını çizdi.

- Diyabetli kişilerin ayaklarını sıcak ve korumalı tutmak gerekir. Çorap, evde ve uyku esnasında dahi her zaman kullanılmalıdır.

- Bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarını önlemek için çoraplarınızı her gün değiştiriniz.
7 4