Mutfaktan çıkan kozmetik tarifleri!

Tüm kurutulmuş çiçekler, otlar, baharatlar, uçucu yağların ciltlere sığmayacak kadar onlarca doğal kozmetik elde edilebileceğini vurgulayan Herbalist Tarkan Güveloğlu, elmaelma.com okurlarına bazı tarifler verdi.

Mutfaktan çıkan kozmetik tarifleri!

Bir cam kap, bir tahta kaşık, gerekirse hassas terazi ve blendır. Bu basit araçlarla mutfağınızda doğal güzellik ipuçlarını hayata geçirebilirsiniz.

Ev yapımı kozmetiklerle, ihtiyacınız olan değişimleri elde edebilirsiniz. Vücudun, cildin gereksinimi olan herşey tüm doğada bulunuyor.

Herbalist Tarkan Güveloğlu, yıllardır nesilden nesile aktarılan doğal kozmetik, bitkisel bakım geleneğini sürdürüyor. Güveloğlu, onlara yeni bilimsel bilgilerle birlikte, kendi formülasyonlarını ekliyor, modern zamanlara adapte ediyor. "Güzellik, kadınların ayrılmaz bir parçası. Çok çok eski dönemlerden gelen mirastan mutlaka yararlanılmalı. Tabiat, şifalı bitkilerle dolu.  Biraz çabayla onda  gereken her şeyi bulabilirsiniz. Sadece bu yeşil mucizelerden değil, onlardan elde edilen doğal yağlar ve bitki estreleri  her cilt tipine ve her ihtiyaca cevap veren özelliğe sahip" diyor.

Tüm kurutulmuş çiçekler, otlar, baharatlar, uçucu yağların ciltlere sığmayacak kadar onlarca doğal kozmetik elde edilebileceğini  vurgulayan Herbalist Tarkan Güveloğlu, elmaelma.com okurlarına bazı tarifler verdi.

unnamed-(2).jpg

Fönle yıpranan saçlar

Saçlarınız maşayla  şekillendirmeden ve fönle kurutmadan sertleşir ve yıpranır. Güneşten,  rüzgardan, boyalardan ve bazı şampuanlardaki katı  maddelerinden gelen etkilerle kötü bir görünüm alır. Canlı, parlak görünüm, çabuk büyüme ve sağlıklı bir saç derisi için Hindistan cevizi yağı kullanın
4 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağının içine 4 damla çay ağacı yağı 4 damla biberiye yağı dökün ve karıştırın. Kafa derisini ve saçlarınızı bu karışımla ovuşturun. Bir streçle başınızı sarın. 20 dakika sonra doğal bir şampuan ile yıkayın. Hindistan cevizi yağı, kuru ve pul pul olmuş kafa derisi sorunlarını giderir, kepekleri ortadan kaldırır. Güçlü teller için saç derisini uyarır. Saçın daha hızlı büyümesine neden olur ve parlaklık kazandırır.

Sivilceye karşı karbonat ve limon

Yüzünüzde sizi rahatsız eden sivilceler için limon ve karbonattan yardım alın. Akne ve sivilcelere karşı mücadelede faydalıdır. 2 yemek kaşığı kabartma tozuna, 1 çay kaşığı limon sıkıp ekleyin. Hamur haline gelene kadar karıştırın. Bu kıvamı elde edemezseniz biraz daha limon sıkın. Macun istenen duruma gelince göz çevresi, ağız hariç yüzünüze sürün. Maske, kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilir çünkü limon asit ihtiva eder. Cildinizin hassasiyetine bağlı olarak maskeyi 10 ile 20 dakika arasında cildinizde tutun. Sonra ılık  su ile yıkayın. Haftada 2 kez bu maskeyi uygulayabilirsiniz.  Sivilelceriniz 4 hafta sonra cildin verdiği cevaba göre azalacak veya yok olacaktır.

Yüz için ev yapımı tonik

Kurutulmuş papatya ve ıhlamur çiçeklerinden etkili bir temizleme toniği yapabilirsiniz: 5 gram ıhlamur  çiçeği, 5 gram papatya çiçeğinin üzerine kaynar su dökün ve içine birkaç tane kuru karanfil ekleyin.  8-10 dakika boyunca demleyin. Tülbentten geçirerek süzün ve bir çay kaşığı limon suyu ekleyin.
Elde ettiğiniz doğal tonikle bir pamuk yardımı ile akşamları yüzünüzü temizleyin. Buzdolabında 1 hafta saklayın. Bitince yenisini yaparak kullanmaya devam edin. 

Çilekli banyoyla anti-aging

Banyonuza  bazı doğal katkılarla kendinizi tüy gibi hafif hissedebilirsiniz. Ayrıca terapi amaçlı banyo istiyorsanız, 3 damla çilek aromaterapi yağını ve  2 çorba kaşığı çilek aromalı banyo tuzunu suya ekleyin. (Bazı deniz tuzları, etkilerinin artmasını sağlamak amacıyla esansiyel  yağlarla kombine ediliyor)

Bu katkılarla küvette, cildi  canlandıran ve yenileyen bir ortam sağlamış olursunuz. Deniz tuzunun içindeki doğal mineraller sayesinde cilt kendini yeniler. Çilek yağı ise yüksek E vitamini, omega yağı, oleik asit ve benzeri antioksidanlar içerdiğinden cildin yaşlanmasını engeller, anti aging etki sağlar. Kuruluğa, çatlamalara, pullanmalara karşı olumlu etki sağlar. Sadece bedene değil, ruha da canlılık vermek için çilekli banyoyu haftada 1  kez uygulayın.

unnamed-(1).20150424105840.jpg

Bitkisel yolarla güzellik kazanmak isteyenler, info@abtdogalurunler.com mail adresinden bilgi isteyebilir.

Tarkan Güveloğlu Kimdir?

1974 yılında Adana'da doğdu. Toros Dağları'nda dolaşarak, hangi yabani otun, bitkinin neye yaradığını anlamaya çalışan, şifalı olanları ihtiyaç sahiplerine sunan, Türkiye'nin ilk bitki özleri fabrikasını hayata geçiren şifacı ailenin çocuklarından biri. Yaşamı, Lokman Hekim'in memleketi Çukurova'da başlayan, arkadaşı bitkiler olan Tarkan Güveloğlu, çocukluk yıllarından itibaren her türlü zirai ilaçtan ve kimyasal gübreden uzak doğal bitkilerle haşır neşirdi. Birikimini yazılarıyla aktaran Güveloğlu, son 15 yıldır internet ve sosyal medya ortamlarında hemen herkesin alıntı yaptığı, birbirine tavsiye ettiği bitkisel güzellik, sağlık ipuçlarını kaleme alıyor. Katıldığı televizyon programlarında, seminerlerde bilgilerini insanlara aktarıyor, şifalı bitkilerden doğru şekilde faydalanılmasını sağlıyor...
Şifalı bitkilerle, bitki özleriyle insanların fiziksel hastalıklarının tedavi edilmesinin fitoterapi eğitimi almış doktorların yapması gerektiğini savunuyor. Bilinçli kullanılmayan bitkisel ürünlerin fayda yerine zarar verebileceğini her yerde önemle vurguluyor.

Yüzyıllardır güzellik, cilt bakımı ve sağlıklı yaşam için insanların neden doğaya başvurduğunu çok küçük yaşlarda öğrendi. Türkiye'nin ilk herbalistinin oğlu olmanın verdiği birikimle, bugün hala hem bu geleneğin hem Lokman Hekim'in izinde... Bitkileri mercek altına almaya ve köklerindeki, saplarındaki, yapraklarmdaki, tohumlarındaki, doğal yağlardaki etkili maddeleri bilimsel araştırmalar eşliğinde keşfetmeye devam ediyor. Ablası Fitoterapi uzmanı Dr. Elif Güveloğlu ile birlikte birçok yeniliğe imza atıyorlar.

Tabiatın sağlık, cilt ve vücut üzerindeki yenileyici gücünü "doğadaki anti-zaman tamircileri olarak" olarak tanımlıyor. Bu sözü mesleğinin sloganı olarak kullanıyor. Doğadaki iyileştirici, güzelleştirici gücün farkında olmak için, onu bambaşka bir gözle, bilinçli bir şekilde izlemek gerektiğine inanan Tarkan Güveloğlu, "saf" diye nitelediği topraklardan elde edilen herşeyin ötekilere oranla kat kat değerli olduğunu savunuyor. Tabiatın yeşil hazinelerini bizzat gidip, yerinde izleyerek tesbit ediyor.

Başta Mersin ve Adana ve Toros dağları çevresi olmak üzere, ülkenin birçok yöresinden toplanan biberiye, ısırgan, nar çekirdeği yağı gibi hormondan, çevre kirliliğinden uzak bitkileri kendi doğal ortamından toplattırıp, özel olarak kurutuyor, onların özlerini alıyor. Bu konuda yıllarca Ar-Ge yapan Herbalist, atalarından gelen bilgilerle kişiye özel şifa yolları, saç ve cilt bakım formülleri araştırmalarına devam ediyor. Etkili doğal malzemeleri kullanarak, bitki özlerinin doğal kokusunda özel kremler, esansiyel yağlar, spa ürünleri, bitki serumları, bitki özsuları üretiyor.

Yorumlar