Mutlu boşanma mümkün mü?

Boşanma deyince aklımıza ilk kavga ve tartışmalar gelir diyen Psikolog Gamze Eser, aslında mutlu boşanmaların da olabileceğini ve yollarını açıkladı..

Mutlu boşanma mümkün mü?

Günümüzde evlilikler hayatın getirileri ve ufak tefek anlaşmazlıklarla sarsıntıya uğrayabiliyor. Pek çok çift evliliklerini yoluna koymak, düzenlerini bozmamak ya da yaşam döngülerinin içinde var olan olumsuzlukları bertaraf etmek için uzmanlardan yardım almaktalar.

Derin yaralar almamış kimi evlilikler devam ederken, bazı çiftler için durum aynı seyirde devam etmiyor. Bu durumda var olan evlilik terapisi, yerini boşanma terapisine bırakıyor ve mutlu boşanmanın temeli nasıl atılır ona odaklanıyor.

Uzun yıllar aynı yastığa baş koyduğunuz eşiniz, size bir süre sonra yabancı birisi kadar uzak olabilir. Gidiş yolu her ne kadar birçok çift için birbirinden farklı olsa da; sonuç olarak boşanma kararına varmışlarsa yaşanmışlıkların bir önemi kalmamaktadır. Kişinin bu andan sonraki kendi hayatı için odaklanması gerekmektedir.

Saygı sınırları içinde ve mutlu bir boşanma hali ancak eşlerin sağduyulu yaklaşımları ile mümkündür. Ne olursa olsun eşleri ömür boyu birbirine bağlayan en değerli varlıklarımız olan çocuklarımız için de durumu zorlaştırmamak gerekmektedir.

Eşlerin birlikte aldıkları karar doğrultusunda, geçmişte yapılan hataları konuşmamak, yıpratıcı söz ve tavır içinde bulunmamak, çocukların karşısında olumsuz bir davranış sergilememek oldukça önemlidir. Duygularımız bizlere çoğu zaman mantığımızı devre dışı bırakacak şekilde hükmetse de sağlıklı düşünmek ve tarafsız birinden görüş almak için bir uzmandan yardım istemek faydalı olacaktır.

Çocuklarımızın yaşam standartlarını göz önünde bulundurarak, onlara sağladığımız koşulları değişikliğe uğratmayacak şekilde kararlar almak gerekmektedir. Eşler arasındaki kişiselleşmiş sorunların çocuklara yansıtılmaması, anne-babanın birbirleri hakkında olumsuz konuşmalara yer verilmesi oldukça önemlidir. Bu durum çocuğun ileriki yaşamında, okul hayatında, en önemlisi yapacağı evlilikte dahi negatif yönlendirici halini almasını sağlar ki hiçbir anne-baba canının parçası çocuklarının geleceği için olumsuzluk inşa etmeyi istemez.

Mutlu boşanma başarılabilir, uygulanabilir ve insani değerlerin varlığını gösterir şekilde saygıyı ayakta tutabilir. Evlilik, çok güzel duygularla başlayan ve devam etmesi temenni edilen bir birlikteliktir. Boşanmak da evlenmek kadar doğal olmakla beraber, aynı saygı ve değer kavramlarını barındırmalıdır. Mutlu bir boşanma; çocukların davranış sapması yaşamadan, sağlıklı ruh haliyle büyümeye devam etmesini de sağlar.

İnsanın var olduğu her anın içinde mutluluk olmalıdır; hastalıkta ve sağlıkta, evliyken ya da boşanmışken.

Uzman Psikolog Gamze Eser©, 2015

Yorumlar