Negatif kalorili besinler nedir?

Negatif kalorili besinler hakkında doğru bilgiye sahip misiniz? İşte negatif kaloriler hakkında doğru bilgiler!


Son günlerde negatif kalori yöntemini uygulayan birçok diyet ve beslenme planı bulunuyor. Bu konuda bilgi sahibi olmak, gerçek bilimsel bilgileri kulaktan dolma yanlış bilgilerden ayırabilmeniz için oldukça önemli.

Negatif kalorili yiyecekleri daha önce duymamış okurlarımız için küçük bir açıklama yapalım. Negatif kalorili besinler, düşük kalorili besinlerdir ve vücudumuz onları sindirebilmek için yiyeceklerin değerinden daha fazla kalori harcar. Yani 30 kalorilik küçük bir kase yoğurdu sindirmek için vücudumuz 35 Kcal harcadığında, bu besine negatif kalorili besin diyoruz.

Ne yazık ki negatif kalori tanımı oldukça yanlış kullanılıyor. Beslenme planınızı oluştururken negatif kalorinin ne olduğunu bilmek ve bilimsel veriler ışığında hareket etmek en güvenli ve sağlıklı yoldur.

İşte negatif kalori miti hakkinda bilmeniz gereken 10 sey!
8 1

Öncelikle kalorinin ne olduğunu anlamak gerekiyor.

Isı üretmek için gerekli olan enerji miktarı kaloridir ve yiyeceklerin içinde depolanmış enerjiyi tanımlamak için de kullanılır.

Bir besini tükettiğinizde sisteminize o besinin içinde bulunan depolanmış kaloriyi alıyorsunuz.

Eğer bu enerji vücudunuz tarafından tüketilmezse ya bosaltım sisteminizden dışarı atılacak ya da vücudunuzda yağ olarak saklanacaktır.
8 2

Vücudunuz yiyeceklerin içerisinde bulunan enerjiye direkt erişimediği için, bu enerjiye ulaşabilmek ve onu kullanabilmek için sindirim yapması gerekir.

Yiyeceklerin termik etkisi genellikle tüketilen besinlerin kalori miktarının %5 ile %10'u ile ilişkilendirilir. Termik etkili yiyeceklerde ise bu oran %100'ün üzerinde olmalı.

Besinlerin termik etkisi nedir? Yenilen besinlerin sindirilmesinden sonra vücutta oluşan ısı artışına bağlı olarak metabolizma hızının artmasına besinlerin termik etkisi denir.
8 3

Negatif kalorili yiyecekler gerçek olsalar bile henüz keşfedilmediler. Eğer bir yiyeceğin etiketinde negatif kalorili olduğu yazıyorsa bunun anlamı aslında yalnızca düşük kalorili olduğudur.

Vücudunuzun sindirim için kullandığı %10'luk kısım dışındaki kaloriler yine vücudunuzda kalır.
8 4