Olumsuz kıyaslamalar aldatılmaya neden oluyor!

Evlilik terapistlerinin "yol kazası" olarak gördüğü, toplumun gayri ahlaki davranış şekli olarak algıladığı aldatma, hala çift ilişkilerinin en önemli gündem maddesini oluşturuyor.


Kimse bir ilişkiye aldatmak ya da aldatılmak için başlamıyor ama şu da bir gerçek ki, çoğu ilişki aldatmanın kötü etkileri altında can çekişiyor.

Türkiye'nin en örgütlü ve en saygın cinsel sağlık derneklerinden biri olan Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED - www.cised.org.tr)’nin yaptığı ankete göre, erkeklerin yüzde 30’u, kadınlarınsa yüzde 10’nu partnerlerini en az bir kere aldatıyor.

Yani spor salonundaki esmer yakışıklı, bardaki sarışın kadın, iş yerindeki kızıl saçlı kız, etraf mayın tarlalarıyla dolu...

Peki aldatmanın sebebinin sadece seks olduğunu mu düşünüyorsunuz? İş o kadar kolay değil…
11 1

CİSED cinsel terapistlerinin partnerlerini aldatan kişiler üzerinde yaptığı anket çalışmasına göre, katılanların yüzde 45’i aldatma sebeplerinin sadece fiziksel çekim değil, duygusal ihtiyaçlardan kaynaklandığını ve yüzde 70'i ise partnerlerini bir başkasıyla kıyasladıklarını söylüyor.

Aldatmayı önlemek ve var olan ilişkiyi korumak için olumsuz kıyaslamaların önüne geçmek önem taşıyor. Çünkü partneri, gerçek ya da hayali başka biriyle olumsuz kıyaslama, aldatmaya zemin hazırlayabiliyor, aldatma için ilk uyarıları gözden kaçırmaya neden olabiliyor. Oysa olumsuz kıyaslama yerine empati göstermek, model olmak, partnerin olumsuz bir durum karşısında çektiği zorluğu ve duygularını anlamak çok önemli...
11 2

Olumlu ve olumsuz kıyaslamanın her zaman evlilik ve ilişki terapistlerinin gündeminde yer aldığına dikkat çeken CİSED Genel Başkanı Psikoterapist Cem Keçe;

"Yakın ve bağlılık içeren ilişkilerin erken dönemlerinde yapılan "Ali gibi yakışıklı ve tatlı, komik ve başarılı bir erkek ile birlikte olduğum için çok şanslıyım. Başka bir erkekle evli olmayı hayal bile edemezdim' gibi olumlu kıyaslamaların “İçinde bulunduğum ilişki doğru bir ilişki, sevdiğim kişi doğru bir kişi” inancını pekiştirdiğini söylüyor.
11 3

Ayrıca bu olumlu kıyaslamaların, çiftin her geçen gün birbirine daha çok değer vermesine yardımcı olduğunu, birbirlerinin olumlu yönleriyle gurur duyarken diğer seçenekleri görmezden gelmelerini sağladığını, minnet hissedilmesini zemin hazırladığını belirtiyor.

Olumlu kıyaslamalarla çiftler her geçen gün birbirlerine bağlanıyor, birbirlerinin olumsuz yönlerini hafife alabiliyor. Çiftler birbirlerini kaybetmeyi bir felaket gibi algılıyor ve zor zamanları kolayca atlatabiliyor.
11 4